Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2009 08:54 - ЖЕЛАНИЯТА
Автор: hikma Категория: Други   
Прочетен: 1586 Коментари: 2 Гласове:
5



В едно царство старият цар отстъпил трона на сина си и тръгнал да странства по света. Младият цар изведнъж се видял на върха на богатството и на славата, капризите му се изпълнявали още преди да ги изрече, пред себе си виждал само покорно приведени глави и гърбове, помръдването на пръста му означавало живот или смърт за многобройните му поданици. Най-обичал в празнични дни от паланкина си да приветства прострялата се в прахта тълпа, която възнаграждавал за покорството с шепи жълтици. А който не свеждал глава, тутакси бил обезглавяван от следващия го неотстъпно палач.

Един ден царското шествие пак се движело по главната улица, когато срещу носилката се задал изправен и достолепен, макар и облечен в дрипи, старец. Палачът веднага побързал към непокорния, но когато вече щял да замахне с меча, викът на царя го спрял. Познал младият владетел своя баща, втурнал се към него, паднал на колене и целунал прашния край на скитническата му роба:

– Колко се радвам, че се върна, тате!

– Не, не съм се върнал, просто моят път минава през твоите владения...

– Но те са и твои! Да знаеш колко ми е мъчно да те гледам в тези жалки дрипи! Ето, сега моят ковчежник ще ти насипе в кемера толкова жълтици, колкото можеш да носиш!

– Не, сине, не ми трябват нито одежди, нито жълтици. Нахрани ме и ми дай няколко монети да си купувам хляб през следващите дни – рекъл старецът и му протегнал дървената чашка, с която събирал подаяния от минувачите. Младият цар веднага заповядал на ковчежника си да напълни чашата и сам сипал в нея шепа жълтици. Изненадал се, защото златото звъннало в дъното на чашата и изчезнало, и тя, както и преди, си останала празна. Започнали да сипват жълтици с две ръце, после с кожените торби, докарали цели коли със златни монети, с кринчета гребели и сипвали в малката чашка, но тя все си оставала празна. И царят възкликнал:

– Татко, знаеш, че нищо не ще пожаля за теб, цялата хазна ще изпразня, ако трябва, но не разбирам каква е тази работа - хиляди жълтици сипахме в твоята чашка, а тя все си остава празна!

– Радвам се, сине, че се замисли над този въпрос само след няколко хиляди жълтици. Рано разбра за какво става дума. Защото аз се отказах от всичко, от царството дори, и хвърлих в чашката богатство, здраве, младост, всичко, което имах, но, както виждаш, тя, както и преди, е празна. Защото това е чашата на нашите желания и заслепяващата жажда да я напълним ни отнема всичко, което имаме... Целия си живот може да хвърлим в нея, но пак не ще я напълним...



Тагове:   ЦАР,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rrafi - Много поучително!
05.11.2009 09:25
".....Рано разбра за какво става дума. Защото аз се отказах от всичко, от царството дори, и хвърлих в чашката богатство, здраве, младост, всичко, което имах, но, както виждаш, тя, както и преди, е празна. Защото това е чашата на нашите желания и заслепяващата жажда да я напълним ни отнема всичко, което имаме... Целия си живот може да хвърлим в нея, но пак не ще я напълним...'
цитирай
2. lenieldorado - Заслепяващата жажда да напълним чашата на нашите желания...
06.11.2009 13:13
Това сигурно е много стара притча, тъй като човешката алчност не е от вчера или от днес...В последно време започнах да си мисля за това - трябва ли да бъдем лишени от всичко, трябва ли да преминем през Апокалипсиса, за да се променим и да престанем да виждаме щастието само в притежаваните от нас вещи, във външния блясък, който скрива същността на истинските неща? Продължавай да вадиш от дъното на познанието тези бисери на мъдростта! Благодаря ти!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hikma
Категория: Други
Прочетен: 1375650
Постинги: 262
Коментари: 1535
Гласове: 5416
Архив