Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2009 11:55 - ЗА БАКАЛИНА И ПАПАГАЛА МУ
Автор: hikma Категория: Други   
Прочетен: 981 Коментари: 0 Гласове:
2



Един бакалин имал сладкогласен папагал със зелена перушина. Стоял си папагалът в дюкя­на и изричал приятни неща на клиентите. Говорел досущ като човек, изкусен бил и в пеенето. Един ден, прелитайки от единия до другия край на дюкяна, папагалът преобърнал шишенцата с розово масло и то се разляло. Собственикът влязъл и важно седнал на място­то си в дюкяна, в който царяло спокойствие. Изведнъж забелязал, че дюкянът и дрехите му са напоени с розово масло! Тогава ударил силно папагала по главата и той оплешивял. Замлъкнал папагалът и няколко дни мълчал. Разкаял се бакалинът. Заскубал си брадата и завикал.

– „Горко ми! Слънцето ми се скри зад об­лак! По-добре ръката ми, дето удари слад­когласния по главата, да се бе счупила!"

И за да проговори отново папагалът, започнал да дава милостиня на всеки просяк. Три дни седял безпомощен в дюкяна си, съси­пан и разкаян, сетне взел да ухажва папага­ла с надеждата той да проговори отново. Не щеш ли, в това време оттам минал един гологлав дервиш. Тогава папагалът прогово­рил и казал на дервиша:

– „Ей, човече плешиви! Ей, човече плешиви! И ти ли дойде при нас, плешивите? Да не би и ти да си излял розово масло от шишето?"

При тия негови думи хората се закискали, защото папагалът се сравнил с дервиша.

Не се сравнявай с другите, защото макар „син" да се пише по един и същи начин, веднъж означава „мъжка рожба", а друг път – „цвят". Светът затова е в безпътица, защото мал­ко хора знаят нещо за приятелите на Бога. Хората взеха да се сравняват с пророците, помислиха си, че са като светците. „И ние сме хора, и те са хора. И ние ядем и спим, как­то и те" – казват. Поради слепотата си, не могат да разберат, че има огромна разлика между тях. Две различни пчели кацат на едно и също цвете, но едната прави мед, а дру­гата – отрова. Две тръстики се хранят от едно и също блато, но едната е куха, а другата – захарна. И има сто хиляди такива подобни едно на друго неща, между които съществува разлика, която ти трябва да забележиш. Един бълва глупост и завист, а друг излъчва Божия любов. Един е благодатна пръст, а друг – безплодна и суха земя. Един е чист като ангел, а друг – черен като дявол и звяр. Две по две тварите могат да си приличат, защото и горчивата вода може да бъде бистра, както и сладката...

Мевляна Джеляледдин Руми




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hikma
Категория: Други
Прочетен: 1374357
Постинги: 262
Коментари: 1535
Гласове: 5416
Архив