Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2009 09:29 - УТРЕ Е КУРБАН БАЙРАМ
Автор: hikma Категория: Други   
Прочетен: 8751 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 26.11.2009 09:31


Утре мюсюлманите празнуват Курбан байрам.

Коленето на курбан е традиция, създадена от праотеца на небесните религии пророка Ибрахим (библейския Авраам). Курбанът е израз на благодарност към Всевишния за дарените от Него блага. В превод курбан означава приближаване и олицетворява приближаването на раба до Бога.

image

Пророка Ибрахим, мир нему, който бил удостоен с честта да бъде приближен до Аллах, дал оброк на Всевишнияако му се роди син, да го принесе в жертва на Аллах. След време се сдобил с мъжка рожба, но забравил оброка си. Една нощ чул насън да му се казва: “Бог ти повелява да пожертваш своя син.” Когато настъпило утрото, бащата се поколебал дали не го подвежда сатаната, но след като три нощи поред му се явявал същия сън, разбрал, че това е Божия повеля. Аллах искал само да изпита вярата на Своя раб и в последния миг отменил повелята. Вместо сина си пророка Ибрахим заколил като курбан овена, изпратен му от Аллах. Така коленето на курбан е стигнало до нас като традиция на пророка Ибрахим.

Този разказ съществува и в Светото Писание в главите Изход, 13:2; Числа, 3:13 и Битие, 22:1-14.

image

В този ден младите целуват ръка на възрастните; взаимно се иска прошка; големите даряват малките със бонбони, пари, лакомства; цялата рода се събират у най-възрастните баби и дядовци; една софра се прибира, друга се поставя; духът е приповдигнат; децата сладко чуруликат и се надиграват...

image

Празниците са дните, в които откриваме колко много неща обединяват последователите на различните религии. В моя край, Шуменския, а и навсякъде, мюсюлмани и християни винаги са празнували празниците си заедно.

image

Още като дете чувах от старите хора, които казваха, че разликата между двете религии е колкото ципата на лука. Това ме подсеща за една историческа сцена, в която владетелят християнин на Хабаша начертал с тоягата си една въображаема линия на земята, с която описал разликата между двете религии. Ето я и самата история:

В първите години от мисията си Мухаммед и неговите последователи били измъчвани, гонени, а някои от тях загубили имуществата си, че дори и живота си. Мухаммед изпратил една група от сподвижниците си в Хабаша, защото знаел, че тамошният управител, негуса, който бил християнин, ще приеме и ще осигури свободен живот на хората му. Така и станало, но езичниците изпратили Амр ибн Ас и Абдуллах ибн Рабиа – двама от своите най-хитри мъже, да ги върнат в Мека.

Двамата пристигнали в Хабаша с предварително скроен план. Първо се свързали с епископите, поднесли им дарове и ги спечелили. След това отишли при негуса, комуто също поднесли дарове; разговаряли и с него, като му казали:

– Царю! В твоята страна са дошли едни глупави младежи – хем са изоставили своята религия, хем не са приели твоята. Носят религия, която сами са измислили; нито ние я познаваме, нито – ти. Заради тях при теб ни изпращат най-благородните мъже сред техните бащи, чичовци и семейства, за да им ги върнеш обратно.

Според предварителната уговорка епископите ги подкрепили.

Ала негусът бил предпазлив. Искал да изслуша и двете страни, за да му се изясни истината. Повикал той мюсюлманите и ги попитал:

– Каква е тази религия, заради която сте изоставили народа си и не сте приели нито моята религия, нито вярата на никой от тези народи?

От името на мюсюлманите заговорил Джаафар ибн Абу Талиб:

– Царю! Ние бяхме от хората, които тънеха в невежество, прекланяхме се пред идоли, ядяхме мърша, живеехме в разврат, прекъсвахме кръвните връзки, не зачитахме съседството. Сред нас силният изяждаше слабия. Така живеехме, докато Аллах не ни изпрати Пратеник. Той е един от нас. Познаваме потеклото му, честността му, целомъдрието му и неговата благонадеждност. Той ни призова към Аллах – да приемаме само Него за Бог, да Му се прекланяме и да се откажем от камъните и идолите, пред които се прекланяхме и ние, и бащите ни. Повели ни да повярваме в онова, което ни казва, да бъдем благонадеждни, да поддържаме кръвната връзка и добросъседството, да престанем да вършим светотатства и да проливаме кръв, забрани ни да правим скверни неща и да изричаме лъжи, да изяждаме имота на сираците, да клеветим добродетелните жени; повели ни да се прекланяме единствено пред Аллах и да не Го съдружаваме с нищо друго. Заповяда ни да извършваме молитва, да даваме закат и да говеем.

Джаафар продължил да изброява повелите на исляма.

– Приехме думите му за истина и му повярвахме, последвахме го в религията на Аллах, която той донесе със себе си. Сега се прекланяме единствено пред Аллах и не Го съдружаваме с нищо друго. Забранено за нас е онова, което Аллах ни е забранил, а ни е позволено онова, което Той ни е позволил. Нашият народ се надигна срещу нас, измъчваха ни, отвличаха ни от нашата религия, за да ни накарат пак да се кланяме на идоли, вместо да се кланяме на Всевишния Аллах, да си позволяваме да правим онези скверни неща, които правихме и преди. И когато започнаха да ни угнетяват и да ни притесняват, да застават между нас и нашата религия, дойдохме в страната ти и сред равните ти избрахме теб, поискахме твоето покровителство и се надявахме, че при теб няма да ни угнетяват, о, царю!

Когато негусът чул това, поискал Джаафар да му прочете нещо от Свещения Коран. Той му прорецитирал началото на сура „Мариам. Негусът заплакал така, че сълзите намокрили брадата му. Заедно с него се разплакали и епископите, чиито сълзи намокрили свитъците в ръцете си. После негусът казал:

– Наистина този Коран и Книгата, която е донесъл Иса (Иисус), идват от едно и също място.

Обърнал се към двамата представители на курайшите и им казал:

– Вървете си. Кълна се, че няма да ви предам мюсюлманите и няма да им бъде сторено зло.

Курайшите напуснали двореца.

На другия ден Амр Ибн Ас намислил друга хитрост. Казал на негуса, че мюсюлманите разправят опасни неща за Иса, сина на Мариам. Негусът ги повикал и попитал дали е така. Джаафар отвърнал:

– За него разправяме онова, което ни е казал Пророка. Той е раб Божи и Негов пратеник, Негов дух и Негово слово, които Той е вдъхнал на Мариам, Непорочната Дева.

Негусът взел от земята една клонка и рекъл:

– Кълна се в Аллах, Иса, синът на Мариам, не се е отклонил от това, което ти каза, дори колкото тази клонка. Вървете си. В моята земя сте в безопасност.

И три пъти повторил:

– Който ви оскърби, ще бъде наказан. Дори срещу планина от злато няма да причиня страдание на някого от вас.

После заповядал да върнат подаръците на представителите на курайшите. Те си тръгнали оскърбени, а мюсюлманите открили в Хабаша най-добрия дом и най-добрия съсед.

image

Нека празнуваме заедно. Честит празник!



Тагове:   курбан,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Поздравления
26.11.2009 11:13
Поздравления! Нека има такива статии, които показват общите черти между различните в нашето общество. И честит празник на мюсюлманите и да не забравят да черпят баклава!
цитирай
2. анонимен - Честит празник! Да празнуваме в...
26.11.2009 11:33
Честит празник! Да празнуваме винаги заедно!
цитирай
3. fatmin - Има сърца, които съживяват любо...
26.11.2009 11:42
Има сърца, които съживяват любовта!
Има хора, които са ти приятели и са готови за теб да дадат всичко на света!
Има празници, на които си струва вярващите да си подадат ръка и да се прегърнат заради Всевишния Аллах!
Нека през тези празнични дни ръцете ни да бъдат разтворени повече от всякога, да помогнем на нуждаещите се според възможностите си, ако не с пари, то поне с дуата си.
Прекарайте в радост байрямските дни, но не забравяйте и за угнетените мюсюлмани по света, които нямат нови дрехи и пари в джобовете си!
Пожелавам на вас и вашето семейство силна вяра, здраве, щастие и берекет, и иншааллах Всевишния да ви възнагради с Дженнет!
ЧЕСТИТ БАЙРЯМ!!!
цитирай
4. анонимен - Поздравления
26.11.2009 11:55
Еднин добър повод да се поздравим. Честит празник на всички. И още много творчески успехи.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hikma
Категория: Други
Прочетен: 1370013
Постинги: 262
Коментари: 1535
Гласове: 5416
Архив