Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2009 10:23 - ИЗКУСТВОТО ЕБРУ – РИСУВАНЕ ВЪРХУ ВОДА (2)
Автор: hikma Категория: Други   
Прочетен: 20787 Коментари: 7 Гласове:
15

Последна промяна: 15.12.2009 12:23


image
Можете ли да си представите, че в света има хора, които рисуват върху водна повърхност? И след това нарисуваната картина я “прехвърлят” на хартия, за да се използва по предназначение. Всичко това е възможно благодарение на майсторите на ебру (хора, които рисуват върху вода). Преведена от персийски, думата означава водна повърхност, а когато навлиза в Европа, е наречена турска хартия. Майсторите на това изкуство са рисували най-различни неща – цветя, животни, хора, но най-често срещаните фрагменти са лалето и розата. С лалето художниците са изразявали своята любов към Всевишния Аллах (в ислямската култура лалето е символ на Аллах), а чрез розата – своята привързаност и обич към Пророка Мухаммед (розата се смята за символ на Пророка).

image

Майсторите на ебру рисуват с древна техника върху водна повърхност със специално направени бои. Самата рисунка остава върху повърхността на водата и след това се "взема" от нея на специална хартия.

В днешно време ебру е широко разпространено в Турция, като в Европа и САЩ също се проявява голям интерес към това изкуство. Ебру основно се използва в корици на книги, в украшения на рамки на надписи, в калиграфията като фон на писанията и др. Тъй като понякога се получват много интересни и красиви мотиви във вид на картини, затова ебру се използва и с тази цел.

image 

Едно ебру се прави само веднъж

С помощта на четки и метални пръчици боите капка по капка се разсипват по повърхността на предварително подготвената лепкава вода. Категорично не можем да предположим разтварянето на боите и кръглостта на формите им. Само можем да размишляваме. Ебруто, което правим, можем да предположим как ще изглежда, а не как ще стане. Затова и е невъзможно едно и също ебру да се направи два пъти.

image 

Материали, използвани в ебру

Бои: от самото начало на изкуството ебру се използват така наречените охрени цветове – минерални цветове, придобивани от природните цветни камъни и пръст, и някои неразтварящи се във вода ботанически цветове. Що се отнася до хартията, предпочита се тази с най-добро свойство на попиване и с тъмен цвят. Най-използвана обаче е хартията, направена чрез дървесна каша.

Четка, гребен, бъз: използваните традиционни четки с чело от ебрутистите могат да бъдат направени от клони на изсъхнали дървета или пък да се набавят от специално продаваните за ебру четки. Гребен и бъз – другите използвани материали при творенето на ебру – могат да бъдат домашно изработени или заместени от заострени шишове и подобни на тях средства. Образувалите се въздушни мехурчета след прехвърлянето в специалния за ебру съд с вода могат да бъдат взети от т.нар. инструмент бъз, който се използва и при оформянето на фигурите.

image

Философията на ебру

В някои дни, ако по време на зазоряване или залез слънце погледнете хоризонта, ще забележите червения, жълтия, тъмносиния, светлосиния цвят в най-възвишените му тонове и как от облаците се оформя едно ебру. И няма как някоя вечер да не сте се натъквали на съда с ебру, широк колкото изпълнения с облаци небосвод, в който Луната с изумителна майсторска четка е пръснала тъмносиньото, светлосиньото, яркобялото във всичките им нюанси. Ето, майсторите на изкуството ебру са успели да уловят и отразят на земята тази мигновена небесна красота и след като са утолили жаждата си за дървеснозелено и охрения цвят, са увековечили тази картина-шедьовър на хартия. В този ред на мисли сърцето на преклонилия се пред Господаря си изкуствовед се освобождава и отдалечава от егоизма си и се получава така, сякаш се е оформило в съда за ебру. И тогава вече съдът за ебру расте и расте, превъща се в океан, а сетне – и във Вселена. В пълна хармония със сърцето на художника на ебру достопочтения Али красноречиво е казал: "Считаш се за мъничък предмет, а в действителност цялата Вселена е поместена в теб."

image

Ето и линк към предишния ми пост
hikma.blog.bg/drugi/2009/11/14/izkustvoto-ebru-risuvane-vyrhu-voda.436285






Гласувай:
15



1. krotalka - Интересно!
15.12.2009 10:25
Интересно!
цитирай
2. hikma - да
15.12.2009 10:45
чудни неща има по света, както обичам да казвам, любовта и знанието се увеличават толкова, колкото повече ги споделяме, в случая добавям и споделената красота... въпреки кризата и трудния живот, нека търсим красивото около нас, и се радваме на малките неща, защото, който мисли добро, изпитва наслада от живота...
цитирай
3. iliada - :))
15.12.2009 12:18
Много се забавлявах!Наистина е много интересно и ми достави голямо удоволствие.
Наистина по- често човек трябва да се вглежда в малките неща в живота и да черпи от тях сила и
щастие.
цитирай
4. tili - Малкото и голямото
15.12.2009 14:41
са еднакво важни. Преди време гледах демонстрация на "ебру" от един турски художник тук, в София.
Много завладяваща магия !!!
цитирай
5. ikra - Много интересен постинг!!!
15.12.2009 16:50
Поздравления :)
цитирай
6. анонимен - Много интересно
13.01.2010 16:51
Благодаря за подарената красота!Наистина е впечатляващо.А научих и нещо,което не съм знаела-че лалето изобразява Аллах,а розата Мухаммед С.А.С.Поздравления за хубавия постинг!-Хатидже
цитирай
7. magnoliya - Нетрайно . . .
07.09.2011 23:06
Нетрайно изкуство, но затова пък много интересно и красиво!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hikma
Категория: Други
Прочетен: 1368811
Постинги: 262
Коментари: 1535
Гласове: 5416
Архив