Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2009 10:23 - ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ
Автор: hikma Категория: Други   
Прочетен: 3801 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 16.12.2009 10:24


В последния брой на в. “Капитал” има интересна статия. Ето частта от нея, която мен ме заинтригува.

Да мислим за мисленето се нарича метапознавателна способност (МС, от англ. - metacognition). Абсолютно всеки от нас познава този процес и мнозина го ползват, за да се самоусъвършенстват в една или друга ситуация. "Не, не ми казвай! На върха на езика ми е" е типична фраза, която показва, че ние осъзнаваме и дори сме способни да контролираме спомените и мислите си.

В много случаи търсенето на допълнителна информация или помощ за решаването на някакъв проблем се дължи на разбирането ни, че мислите и спомените, които сега имаме в главата си, не стигат за справяне със задачата.

Метапознавателната способност показва, че човешките същества осъзнават, че съзнават. Ако перифразираме Декарт: "Аз мисля за мислите си, следователно съм човек." Според учените това означава, че човешкото съзнание е изградено йерархично и се състои от поне две нива, като висшето наблюдава и направлява нисшето.

Наблюдаването на собствените мисли променя живота ни и може да ни превърне в каквито си пожелаем. Ако например искаме да сме добри обущари, трябва да гоним от главата си всяка мисъл за друга работа, докато сме в ателието си. Така година след година ще мислим за правенето на обувки и с времето ще превърнем занаята си в изкуство.

Ползата от използването на метапознавателната способност може да бъде огромна. Да вземем например само две глупави и вредни емоции – завистта и ревността. Ако помислим колко нещастия са донесли те на света, ще видим, че прогонването на подобни мисли от главите ни би било от огромна полза за всички. Вероятно повечето хора сме далеч от подобен алтруизъм, но мисленето за мисленето помага да взимаме по-правилни решения и да се развиваме в една област.

С този пост слагам точка на блогуването за известно време. Е, празничните дни наближават, настроението е приповдигнато... Пожелавам на всички весело посрещане на празниците, и да харчите разумно, няма да кажа мислете само добро - който мисли добро, изпитва истинско удоволствие от живота, защото настроенията и без това са празнични, но нека все пак мислим добро, въпреки мрачните събития, които стават в милата ни родина.

Весело посрещане на празниците, бъдете живи и здрави, усмихнати и щастливи...




Гласувай:
7



1. iliada - Жалко!
16.12.2009 10:57
Всичките ти постинги са стойностни!:)
ВЕСЕЛА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА!:)
цитирай
2. hikma - благодаря iliada
16.12.2009 11:23
благодаря ти от сърце, вече от личен опит разбирам какво се има в предвид, когато се казва "социална мрежа", макар и виртуално, човек се привързва към определена група от хора, мога да изредя поне 15-20 блогърски имена, които са ми присърце...
цитирай
3. compassion - Правилно решение
16.12.2009 14:30
Да "висим" в интернет с часове без да направим нищо за другите е лоша инвестиция на ограниченото ни време, но ако дори и във виртуалното подадем ръка на падащия, то си е струвало.
Бъди здрава и щастлива, мила!
цитирай
4. hikma - благодаря compassion
16.12.2009 14:40
наскоро разказах този виц на martito:

на един човек му се ражда дете.
показват му бебето.
човека пита: момче ли е?
отговорят му: не.
а той: о, боже, какво е тогава?

та като избирах име за блога си, се спрях на думичката хикма, която означава мъдрост, и тогава не се сетих, че по името ще ме определят като жена, грешката е моя, но името на блога си ми харесва... много усмивки compassion
цитирай
5. tili - Много се радвам, че се
23.12.2009 23:53
запознахме, макар и виртуално! Надявям се, че ще пишеш понякога.
Весели празници и най-топли поздрави!
цитирай
6. bogolubie - ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО !
25.12.2009 15:55
ЖЕЛАЯ ТИ ЗДРАВЕ, ЩАСТИЕ И ПЪЛНОЦЕНЕН ЖИВОТ!
цитирай
7. анонимен - Жалко
08.01.2010 10:15
Искам да те поздравя,hikma,за прекрасните постинги.Жалко,че може да се правят коментари само от хора с блогове.
цитирай
8. анонимен - :)
08.01.2010 10:20
hikma написа:
наскоро разказах този виц на martito:

на един човек му се ражда дете.
показват му бебето.
човека пита: момче ли е?
отговорят му: не.
а той: о, боже, какво е тогава?

та като избирах име за блога си, се спрях на думичката хикма, която означава мъдрост, и тогава не се сетих, че по името ще ме определят като жена, грешката е моя, но името на блога си ми харесва... много усмивки compassion

Наистина името е подвеждащо:)Мъжкият вариант е hikmet,но навярно го знаеш,въпреки всичко ти решаваш как да се казва блога ти.И въпреки това,поздравления,всички постинги са страхотни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hikma
Категория: Други
Прочетен: 1369641
Постинги: 262
Коментари: 1535
Гласове: 5416
Архив