Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2010 12:48 - КАЛИГРАФИЯТА И КОРАНЪТ
Автор: hikma Категория: Други   
Прочетен: 6098 Коментари: 9 Гласове:
6

Последна промяна: 18.02.2010 12:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тези дни в Турция беше отпечатан Коран, който аз има щастието да притежавам. Професионална деформация, когато го взех в ръце, започнах да го разглеждам като полиграфическо изделие. Поинтересувах се с какво е по-особена тази изработка. Оказа се, че е резултат от пет годишен усилен труд на турския калиграф Хюсеин Кутлу. Отличава се с изключителна естетика, лекота на четене, хартията е специална, естествена кожена подвързия, изтънчена украса. Ето и подробности....

В ислямския свят е разпространено следното мнение: “Коранът беше низпослан в Мека, прочетен в Кайро, написан в Истанбул.”, което посочва върха, който турците са достигнали в неговия краснопис. Коранът, написан на ръка от Кутлу, е плод на неговия 40 годишен творчески живот.

Уважението към словата на Всевишния и усилията Коранът да бъде написан по най-красивия начин са породили ислямската калиграфия (хат). По-късно се появили тезхиб, ебру, а също и джилт (подвързване). По думите на Кутлу, стремежът за красиво изписване на Корана започва още от времето на Пророка Мухаммед, писари са записвали низпосланото слово, а Пратеникът ги наставлявал, давайки съвети, като например “Не ослепявай окото на [буквата] “мим”, удължи [буквата] “син”. Достопочтеният Али, зет на Пророка, бил сред най-важните писари и имал най-добрия краснопис. Ето защо калиграфите го приемат за патрон на професията си.

image

image

image

image

image 

Най-големият идеал на калиграфите е написването на Свещения Коран. Най-известните образци в Турция носят имената на Хасан Ръза Ефенди, Кайъшзаде Осман Ефенди, Хамид Айтач, Хюсрев Алтънбаш и Мехмет Йозгай. Последно време се срещат и такива с компютърен набор.

image 

Още от един интересен момент е, че както по времето на Пророка Мухаммед, така и днес сред мюсюлманите има хора, които знаят целия текст на Корана наизуст – цели 600 страници. Тези хора се наричат хафъзи. Миналата година през август се проведе IV Национално състезание за хафъзи в Гоце Делчев. Тогава хафъз на годината стана трикратният победител Ибрахим Али Ходжа.

Клипът представлява музикален прочит на първата глава от Корана, наречена “Сура Фатиха”. Проф. Цветан Теофанов дава следния превод на тази кратка, но съдържателна глава:

1. В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!

2. Хвала на Аллах ­ Господа на световете,

3. Всемилостивия, Милосърдния,

4. Владетеля на Съдния ден!

5. Само на Теб служим и Теб за подкрепа зовем.

6. Насочи ни по правия път,

7. пътя на тези, които си дарил с благодат, а не на [тези], над които тегне гняв, нито на заблудените!






Гласувай:
6



1. fracla - Благодаря
18.02.2010 13:56
за тази информация! Поздрави!
цитирай
2. tanelia - Беше ми много интересно,
18.02.2010 14:05
...да прочета написаното. Поздрави!
цитирай
3. ikra - Всевишния да те възнагради за старанието!
18.02.2010 23:46
:)
цитирай
4. hikma - благодаря за коментарите приятели
19.02.2010 10:48
хубави дни ви желая...
цитирай
5. daiana - Поздравления за калиграф-Кутл...
19.02.2010 14:34
Поздравления за калиграф-Кутлу-преписващ корана.
цитирай
6. kundalini - Любопитно ми е дали на тези национални състезания
21.02.2010 18:31
организаторите канят гости от други етноси и религии.
Според мен това е добър начин да се запознаеш, да се доближиш до различния; още повече, както се вижда от снимката/ако е от същото събитие/ участват млади хора.
Най-малкото трябва да бъде по-широко отразено в медиите, защото "който познава различието, не се страхува от него".
цитирай
7. hikma - Благодаря ти kundalini
22.02.2010 09:58
kundalini написа:
Според мен това е добър начин да се запознаеш, да се доближиш до различния; още повече, както се вижда от снимката/ако е от същото събитие/ участват млади хора.
Най-малкото трябва да бъде по-широко отразено в медиите, защото "който познава различието, не се страхува от него".


Благодаря за коментара, трогна ме, ето това е начинът на мислене на интелигентния човек, благодаря ти. Човек винаги е обичал нещо или някого, доколкото ги познава, и винаги е бил враг на онова, което не познава. И от тук идва важността на медиите. За съжаление медиите или пренебрегват подобни събития, или се задоволяват с малка снимка и кратък текст под нея... Надявам се моето и твоето послание скоро да достигнат до хора, които биха могли да променят това... Сърдечни поздрави...
цитирай
8. kundalini - много тревоги имам като майка
22.02.2010 22:40
наскоро в разговор с моя син се оказа, че колкото аз съм нормална в това си отношение към различните, толкова той е неадекватен...но не е личния ми пример/аз работя в такава среда и винаги съм била каквато съм:)/,дълго се питах на какво се дължи неговата неприязън към ромите в града ни, а отговорът е:
-непознаването
- и което е по-трудно преодолимото "натиска" на тотално оскатялото ни общество, което учи да мислим стереотипно, да мразим.
Наистина не приемам за нормално да сме толерантни към хомосексуалните повече, отколкото към различните по цвят или религия българи. Но сега се замислям колко по-често същите се явяват по медии - било като водещи, било само като атракция, но присъстват, за сметка на останалите...



цитирай
9. hikma - съгласен съм kundalini
24.02.2010 14:27
с всичко, което казваш, днес наистина границите между нормалното и анормалното са размити, както се казва в една китайска поговорка, вместо да хулиш тъмнината, по-добре запали една свещичка, надявам се моят блог да го прави... хубав ден ти пожелавам
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hikma
Категория: Други
Прочетен: 1369619
Постинги: 262
Коментари: 1535
Гласове: 5416
Архив