Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2010 08:18 - ЕДИН СЪВРЕМЕНЕН ПОЕТ НА ПРОРОКА МУХАММЕД
Автор: hikma Категория: Други   
Прочетен: 15079 Коментари: 18 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес мюсюлманите честват рождението на Пророка Мухаммед, мир нему... Посвещавам този постинг на личността, за която Бисмарк казва: "Аз твърдя, че Мухаммед е изключителна личност. Не съществува вероятност Създателят да сътвори втора личност като него. О, Мухаммед, съжалявам, че не съм бил твой съвременник. Книгата, която си разпространил не принадлежи на теб. Тя е Словото на Всевишния. Човечеството само веднъж е видяло личност като теб и повече няма да види. Аз се прекланям пред възвишената ти личност."
image
Приятен музикален фон гали ухото... Плътен мъжки глас реди строфа след строфа... Поднася ни букет от малко известни факти от живота на най-любимия... Буря от емоции... Горещи сълзи напират от дълбините на душата... Обичаме те, о, най-любими...

image

Ето така бих описал творчеството на Дурсун Али Ерзинджанлъ, който с прекрасния си глас и мимики създаде собствен стил – рецитал на фона на приятна музика, и спечели сърцата на множество почитатели. Дурсун Али Ерзинджанлъ и Ибрахим Садри са сред най-популярните в Турция рецитатори. И двамата имат редица албуми, в които четат стихове на музикален фон. Има и други, но аз признавам само тези двамата, защото техните думи сякаш извират от самите им сърца, а това, което е изказано от сърце, намира път до сърцата, иначе думите не стигат по-надолу от гърлото. У нас не съм срещал такъв вид творчество. Миналата година вестник “Труд” беше дал CD с гласа на Николай Хайтов, четящ свои разкази.

image

Още докато учи в средното училище приятелите и учителите на Ерзинджанлъ харесват гласа му и всички му казват, че един ден искат да го видят в радиото или в телевизията. Завършва Истанбулския университет, специалност “Архивиране”. Участва в творческия екип на филма Kelebekler Sonsuza Uзar[извинявайте, че не превеждам името на филма, защото ще се получи или нещо смешно, или нещо глупаво ;)], изиграва роля във филма “Цlьmsьz Karanfiller”. Но не му се харесва това да работи два месеца в годината, а през останалото време да бездейства.  Ето защо решава да реализира пожеланието на своите съученици и учители. Прави свое собствено радио предаване, в което чете стихове, написани за Пророка Мухаммед. Решава да пише собствени стихове за Епохата на щастието, но в началото нито едно не му се харесва. След много опити успява да напише едно от най-въздействащите стихотворения: “Faran Dağlarında Aзan Sevgili” и издава първия албум от серията “En Sevgiliye” (“За Най-любимия”). Миналата година беше издаден деветият албум от тази серия. Ерзинджанлъ казва, че неговата цел е този брой да достигне 63, точно толкова, колкото години е живял Пророкът Мухаммед.

Дурсун Али Ерзинджанлъ казва, че изпитал истинското удоволствие от това да познава и разбира Пророка и неговите сподвижници чрез творчеството на Гюлен [Фетхуллах Гюлен – виден мюсюлмански философ и плодовит писател]. Беседите на Гюлен премахнаха 14 вековната бариера между мен и Пратеника, казва той. В моите очи Мухаммед беше просто историческа личност, Пророк, живял преди 14 века и вече напуснал този свят, но беседите премахнаха разстоянието, допълва той.

image

“Разчитам на най-сериозните източници, и когато се убедя, че съм събрал достатъчно информация, започвам да я оформям в стихове. Истинската трудност и творчески мъки започват именно тогава. Когато не ми харесва, прекарвам дълги безсънни нощи.”, споделя Ерзинджанлъ.
 

Запитан дали възнамерява да чете стихотворения на друга тематика, например за любовта, раздялата и т.н., Ерзинджанлъ отговаря: “Бих искал името ми да се запомни като “Поетът на Пророка”. Ето защо не мога да напусна тази орбита. Образец за мен са хората с поетични души, живяли по времето на Пратеника, като Хассан бин Сабит, Абдуллах бин Реваха и достопочтения Али.

Ето и едно негово изпълнение: “Gelseydin” (“Ако беше дошъл”).



Тагове:   музика,


Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Благодаря,hikma:)
25.02.2010 08:46
За това,че сподели тази информация с нас.
Дано днес в забързаното си ежедневие да си припомним за Пратеника и засвидетелстваме обичта си към него.
Стиховете са прекрасни,само да попитам-те собствено творчество ли са на Ерзинджанлъ?
Хубав ден!
цитирай
2. hikma - да, негови са...
25.02.2010 08:48
Хубав ден!
цитирай
3. tili - Като християнка искам да ви честитя празника!
25.02.2010 09:45
Да бъдем живи и здрави и да служим на Господ всеки според силите и вярата си!
Тази традиция на бардовете е много древна - да си спомним Омир. Аз съм възхитена как в Турция се почитат и развиват много неще, идващи от древността. По музеите на Истамбул не можеш да се разминеш от местни, дошли на гости за байряма и не пропускащи покрай богатата трапеза да посетят и такива места! Стои си някой дядо в потури и разглежда някоя Артемида в Археологическия музей ;-)))
цитирай
4. hel - Честит празник и от мен. Клипът е ...
25.02.2010 09:54
Честит празник и от мен.
Клипът е много хубав. Наистина чудесен глас и рецитация на Дурсун Али Ерзинджанлъ!
цитирай
5. divna8 - Честит ПРАЗНИК ! :)
25.02.2010 09:54
Божието Слово е вълнуващо винаги, а от Свещените Завети е и миропомазващо душата...
Светъл ден е мъдри помисли на всички ни !
цитирай
6. анонимен - Прекрасна статия, а клипът е едно ...
25.02.2010 11:17
Прекрасна статия, а клипът е едно достойно начало за един прекрасен ден.
Да е честито на всички мюсюлмани рождеството на Пророка Мухаммед, мир нему!!!
цитирай
7. анонимен - Добре, че има още хора, които не са ...
25.02.2010 14:37
Добре , че има още хора , които не са изгубили духовните ценности
цитирай
8. hikma - Благодаря
25.02.2010 15:04
от сърце за благопожеланията и хубавите коментари, приятели!
цитирай
9. ikra - Благодаря за интересната информация!!!
25.02.2010 15:17
Много харесвам произведенията на Дурсун Али Ерзинджанлъ :)
цитирай
10. tili - Вече няколко пъти се отбивам
25.02.2010 15:51
да погледам и послушам този вдъхновен мъж! Има нещо антично и вечно, макар да не разбирам думите.
да беше сложил и малко превод за такива като мен. На турски знам само Гюн Айдън ;-)))
цитирай
11. hikma - :) и "екмек" и "су"
25.02.2010 15:57
като научиш, че са съответно хляб и вода, гладна и жадна няма да останеш. Наскоро в "Труд" имаше коментар, който много ми хареса, в коментара се казваше: "Ние наводнихме Капитан Андреево, ама те първи ни заляха със сериалите си." Tili, клипът е със субтитри... вградени са
цитирай
12. hikma - Отделен постинг
25.02.2010 16:08
заслужава проектът ТЕДА на турското министерство на културата, но само 2 думи: По този проект са преведени последните книги на книжния пазар "Чучулигата" на Решат Нури, "Смърт във Вавилон, любов в Истанбул" на Искендер Пала, "Странникът" на Садък Ялсъзучанлар, а може би и книгите на Сердар Юзкан, за когото имам няколко постинга, и книгите на Орхан Памук и още много други. Проектът е следният, издателски къщи от която и да е страна по света кандидатстват с предложение за превод на турска книга, засягаща културата и традициите на Турция, съответно турското министерство на културата поема абсолютно всички разходи по превода, отпечатването и т.н. дейности, всички разходи, с условието да им се представят определен брой екземпляри... Мисля, че е похвално това, което се прави...
цитирай
13. tili - Е, да това е като
25.02.2010 16:27
потвърждение на моите лични впечатления. Така се прави и популяризира култура. От целите Балкани само ние сме без нобелов лауреат!!! Защо ли?
Екмек си зная, сега и Су и съм готова ;-)))
След Пала и Памук съм направо зарибена за турска литература!
цитирай
14. kundalini - Светъл празник!
25.02.2010 18:58
Светли да бъдат мислите, и делата ви!
Интересна съдба на един образован и явно артистичен човек, но... си мисля, само си мисля, че е още млад да се врича, че само така би искал ад го помнят.:) Не че звучи фанатично, но си мисля, че артистичните натури са по-скорло търсещи, провокиращи и никога не остават спокойни.
Поздрави, Hikma.
п.п Не успях да се насладя на изпълнението/технически причини:)))/, но някога - ще!:)
цитирай
15. fracla - честит празник
25.02.2010 23:03
и от мен, Хикма!
цитирай
16. hikma - ikra - Благодаря за интересната информация!
26.02.2010 07:49
ikra написа:
Много харесвам произведенията на Дурсун Али Ерзинджанлъ :)


Буря от емоции... Горещи сълзи напират от дълбините на душата... Точно така се чувствам аз след всеки негов рецитал... хубав петъчен ден ти пожелавам
цитирай
17. hikma - Благодаря kundalini
26.02.2010 07:56
за благопожеланията, наистина са важни думите, но по-важни са делата... Съгласявам се с теб, че хората, които носят творческия "гъдел" у себе си рано или късно експериментират, но дори Ерздинджанлъ да изпълни намерението си, което според мен е просто искрено пожелание историята да го запомни по този начин, това едва ли ще го направи по-малко творец. Хубав и светъл ден ти пожелавам
цитирай
18. hikma - fracla - честит празник
26.02.2010 07:59
fracla написа:
и от мен, Хикма!


Благодаря ти fracla, хубав ден ти пожелавам
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hikma
Категория: Други
Прочетен: 1369628
Постинги: 262
Коментари: 1535
Гласове: 5416
Архив