Прочетен: 18166 Коментари: 33 Гласове:
Последна промяна: 13.04.2010 08:28
Думата кафе идва от арабската дума кахва (qahwah), която значи пази от съня.
Най-популярната легенда за произхода на кафето е тази, според която през 9-и век етиопският пастир Калид забелязал, че козите му, след като са пасли листа и плодове от един храст, ставали много игриви. Когато самият той опитал от плодовете на този храст, почувствал необикновен прилив на енергия и добро настроение. Единственото сигурно нещо от цялата легендарна история е, че през 9-и век в Йемен вече са познавали кафето. За това съдим по един трактат на лекаря ер-Рази.
Най-важният източник за ранната история на напитката е Абд ал-Кадир ал-Джазири. През 1587 г. той издава сборник с историята и законовите проблеми, през които е преминало кафето през ранното си развитие. Книгата на ал-Джазири се озовала случайно във френската Кралска библиотека и част от нея била преведена и публикувана през 1699 г. от Антоан Галан (1646-1715) в книгата му "За произхода и развитието на кафето". В нея се разказва за разпространението на напитката от Арабия Феликс (Йемен) на северозапад към Мека и Медина, а след това - в големите градове Кайро, Дамаск, Багдад и Истанбул. Според същия източник кафето било внесено във Франция по времето на Луи XIV, през 1657 г., от някой си Тревено, който се завърнал от пътуване из Изтока.
Едновременно с Континентална Европа кафето превзело и Англия, като през 1650 г. в Оксфорд отворило врати първото кафене. Първото кафене в Лондон се появило2 години по-късно, като само за 20 години тези обществени заведения станали толкова модерни, че през 1675 г. в Англия били три хиляди на брой.
Смята се, че прародината на кафееното дърво Coffea arabica, от чиито плодове се прави кафето, е Етиопия. Но за пръв път дръвчето е култивирано на Арабския полуостров и после отново преминава в Етиопия, която става един от основните му производители.
Кафеените зърна се получават от плодовете на дръвчетата Coffea arabica и Coffea canephora (robusta). Арабиката е първата, която е култивирана, и дава по-добрата част от кафеената реколта. Приготвеното от нея кафе е ароматно и с по-фин вкус. Но понеже е податлива на заболявания и има големи изисквания към местата, в които вирее, огромната част от пазара потребява плодовете на робустата.
Всичките 53 страни, които произвеждат кафе, се намират по протежение на екватора. Сред тях най-големият производител е Бразилия, която произвежда около 1/3 от общото количество кафе в света, или 2 милиона тона годишно.
Учените вече доказаха, че кафето не причинява сърдечно-съдови заболявания, а напротив - полезно е за здравето.
Единствената стока, която се търгува повече от дребните
тъмнокафяви зърна, е петролът.
Едно кафеено дърво дава средно по килограм кафе на година.
Пиенето на кафе усилва действието на аспирина и другите аналгетици.
Кафето и здравето
- най-добър аналгетик, особено при мигрена;
- редовната му употреба понижава риска от развиване на диабет от втори тип с 50%;
- намалява опасността от развиване на цироза и проява на рак на черния дроб;
- един от най-мощните източници на антиоксиданти;
- има диуретично и лаксативно (очистително) действие;
- стимулира паметта и бодростта;
- намалява опасността от развиване на сърдечно-съдови заболявания, защото прочиства кръвта от излишните липиди;
- редовната му употреба намалява и риска от високо кръвно налягане.Маорска легенда за Мауи, петия син на Та...
Легенда за лудостта и любовта
С удоволствие ще си изпия кафето в твоя блог с виртуозния Клайдерман и с теб, разбира се. :)))
Слънчев и усмихнат ден ти желая, приятелю!
Хубав ден ти пожелавам след едно хубаво запомнящо се кафе!
Радвам се, че вече си тук и ти пожелавам бърза адаптация към делничното ежедневие ;-)))
13.04.2010 09:22
Дано да си се заредил с нови сили от отпуска и да продължаваш да ни радваш със стилните си снимки и коментари, които освен всичко друго, ни обогатяват и интелектуално!
За кафето на жар съветвам всеки, който не е опитвал, да го направи- има невероятен вкус-:).
За поговорката- винаги съм се чудила какво е значението й и наскоро попаднах на един интересен коментар за нея, а именно, че отношението между хората, които пият заедно кафе, показват уважение помежду си и дори човека срещу теб да е враг, когато му засвидетелстваш уважение и почит, отслабваш враждебността му и много често ти става приятел.
Лично на мен ми хареса това тълкуване:-)!
Хубав ден, hikma!
И нови творчески успехи!- Хатидже
Да ви е сладко ;)
Приятен ден изпълнен с усмивки! :):):)
13.04.2010 10:13
Дано не ви отегчавам с многословните си коментари:-)))
Баба му викаше Кайве , което е по-близко по звучение от сегашното наименование.
Кайве се пие с табиет! Кипва се в джезвето и след това се сипва в малки филджанчета и се сърба!
Ха,наздраве!
моите дози са конски :)))
Наздраве, panazea, в кърджалийско съм чувал, че правят кафето на пясък, а сетне го сервирали с бяло сладко... м-м-м, за съжаление, само съм чувал :) пък дай боже, някой ден да опитаме...
А бялото сладко приготвяше баба ми Ружа!
Ей така си живееха в сговор и обич , а ние се радвахме да сме около тях!
Знаеш ли тайната на хубавото кафе?
То трябва да се поднесе с усмивка! Иначе горчи!
Благодаря за хубавото представяне!
След твоите думи се сетих за това кратко поучително разказче:
Някакъв човек продавал мед в магазинчето си. Но уви, напразно, дори мухите не се доближавали до витрината му. А в съседното магазинче друг човек продавал оцет. Но що за чудо, клиентите му образували дълга опашка и изпълвали цялата улица. Не успял да преглътне това продавачът на мед, обърнал се към един възрастен и мъдър човек, а той му отговорил:
– Твоята ръка предлага мед, но лицето ти предлага оцет. Съседът ти предлага оцет, но лицето му предлага мед. Ти с този език и това лице не би могъл да продаваш мед, но твоят съсед с ведрото си лице и със сладкия си език ще продава оцета си, та дори ще те задмине.
Хубав ден !
13.04.2010 13:07
хубав ден :)
13.04.2010 14:05
тъмнокафяви зърна, е петролът". Кафето,което се търгува на стоковите борси е зелено на цвят.
13.04.2010 22:50
Разбира се, качеството винаги е от значение.
И нещо малко в страни:)
Тези дни гледах, мисля при Гала, една симпатична докторка да прави интелегентна, но толкова явна реклама на кафето, че в края на разговора си неволно си мислиш, че е открита вълшебната формула на всички болести, е, най-вече на борбата с бръчките:))))
08.05.2010 15:02
За бръчките и кафето съм чувала, че като се пие студено, се пие да нямаш бръчки. Колко е вярно не знам!
Лек и хубав ден ви желая на всички и много много топли усмивки с ароматно кафе!
01.08.2010 21:44
тази моя пристрастеност към като любител и обожател на ароматната напитка бързо-бързо ме накара да изпия цялата кана , която доста много ме ободри и ме накара да бъда зареден с много положителна енергия през целия ден.
от любов към кафето този пътепис , който написах за него го посвещавам изцяло на теб , hikma , като на всичко това по този начин ти се отблагодарявам толкова много , защото както ти , така и аз не може да живеем без кафе