Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2010 10:02 - КАК ДА УЛОВИМ МАЙМУНА ИЛИ СЪДБАТА НА СКЪПЕРНИКА
Автор: hikma Категория: Други   
Прочетен: 5152 Коментари: 6 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Главният герой в романа на чилийския писател Луис Сепулведа "Старецът, който четеше любовни романи", с благозвучното име Антонио Хосе Боливар Проаньо и с още по-благозвучното име на своята съпруга - Долорес Енкарнасион дел Сантисимо Сакраменто Еступинян Отавало, лови с подръчни средства маймуни от вида "муко", обитаващи амазонската джунгла. Ето как.

"В местността на маймуните микоси - област с висока растителност - изчисти дузина кокосови орехи, за да заложи капани. Научи се как да го прави от шуарите, не беше трудно. Достатъчно беше да изчисти отвътре кокосовите орехи, като пробие отвор с диаметър не повече от два-три сантиметра, да направи дупка и от другата страна, през която да промуши въжето и да го застопори отвътре със здрав възел. Другият край на въжето се завързваше за някой дънер и накрая в черупката се пускаха няколко кръгли камъчета. Маймуните, наблюдаващи всичко отвисоко, едва щяха да дочакат да си тръгне и щяха да слязат да проверят какво има в черупките. Щяха да ги вземат, да ги раздрусат и като чуеха дрънчащите камъчета, щяха да пъхнат ръка да ги извадят. Щом успееха да напипат някое камъче, тия скъперници ги стискаха в ръка и напразно се мъчеха да я извадят от черупката."

[Старецът, който четеше любовни романи, Луис Сепулведа, стр. 65]

* * *

Маймуната не отпуска камъчето в шепата си дори и пред риска да загуби живота или свободата си. Каква ли е съдбата на човека скъперник? Горният разказ ме накара да си спомня един стих на персийския поет Садии Ширази (1184-1291):

"Богат ли, беден ли, след време
саванът всеки само ще си вземе.

Прави добро, че подир някоя година
ще кажат, и еди-кой си си замина."

А Мухаммед, пророкът на исляма, казал:

"Покойника го следват три неща [до гроба]: семейството му, имотът му и делата му. Две се връщат, едно остава с него. Връщат се семейството и имотът му, а остават делата му."

[Градините на праведниците, проф. Цветан Теофанов, Завет No 106]



Тагове:   как,   маймуна,


Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Интересно
27.04.2010 10:13
при условие, че маймуната може да си напъха ръката в кокосовия орех, как камъчетата не са паднали през тази голяма дупка когато маймуната е друсала ореха?
цитирай
2. hikma - предполагаме, че
27.04.2010 10:26
камъчетата са малко по-малки от диаметъра на голямата дупка, вероятността да изпаднат е малка, разбира се, че има такава, но друсайки кокосовия орех тази вероятност намалява все повече... ;)
цитирай
3. bachym - Благодаря
27.04.2010 12:05
за хубавия разказ :)
цитирай
4. elidea - Благодаря, hikma!
27.04.2010 13:43
Благодаря, че ме върна към тази невероятна книга, в която човешката душа и душата на природата са в пълно единение. Може би много пъти трябва да пропътуваме себе си и да оценим делата си, защото, мисля си, ние сме на този свят докато някой ни помни...
цитирай
5. hikma - благодаря elidea
28.04.2010 07:44
Романът е в моя списък с любими книги, чете се на един дъх, също прави впечатление добрия избор на шрифт и оформление, обръщам специално внимание на това, случва се понякога книгата да е хубава, а оформлението да убива желанието за четене... Хубав ден на всички!
цитирай
6. aqualia - Здравей, припомни ми "Тошко Африкански" на Ангел Каралийчев!
28.04.2010 22:57
Здравей, припомни ми "Тошко Африкански" на Ангел Каралийчев! И там маймунката Тошко беше хваната с примамка от ориз в кокосов орех! Светът е малък... А делата ни...макар и хитроумни, не винаги са безобидни!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hikma
Категория: Други
Прочетен: 1369784
Постинги: 262
Коментари: 1535
Гласове: 5416
Архив