Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2010 07:58 - "ДЕЦАТА - ЖЕРТВА НА ПОРОЦИТЕ НА ВЪЗРАСТНИТЕ"
Автор: hikma Категория: Други   
Прочетен: 9062 Коментари: 16 Гласове:
31

Последна промяна: 08.05.2010 08:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В началото на месец септември 2001 година, в Деня на града, кметът на Москва, заедно с видни гости, откриват монументалната скулптурна композиция „Децата – жертва на пороците на възрастните“, реализиран от световно известния Михаил Шемякин.

image

Композицията е замислена като алегория на борбата със злото и пороците. Състои се от 15 бронзови фигури: две деца със завързани очи, обкръжени от 12 триметрови уродливи същества с човешка фигура и глави на зверове и риби. Фигурите изобразяват 12 гряха: равнодушие, невежество, просия, алкохолизъм, кражба, наркомания, проституция, пропаганда на насилие, садизъм, експлоатация на детския труд, лъжа и война. Централна е фигурата на Равнодушието, а пред нея безгрижно две дечица си играят с топка. 15-ият елемент на композицията е позорният стълб „на безпаметните“.

Авторът на първата снимка [sheshunski, 4coolpics.com, откъдето тръгна и идеята за този постинг] е написал кратък коментар към нея, в който казва, че идеята на твореца е била да ни провокира да се замислим в какъв свят живеем и какво правим, за да го променим поне малко към по-добро! Sheshunski, присъединявам се към твоето послание...

 

Кой е Михаил Шемякин?

За живота на Шемякин си струва да се напише цял роман. Роден е в Москва през 1943 г. Детството му преминава в Германия. Учи в Академия по изкуствата „Репин“ в бившия Ленинград, но е изгонен заради неспазване на нормите на социалистическия реализъм. От 1959 г. до 1971 г. се препитава като работник. Подложен е на задължително лечение в психиатрична болница – стандартен начин за разправа с идеологическите дисиденти. В началото на 70-те е изгонен от СССР, заминава за Париж, а през 1981 г. се премества в САЩ, Ню Йорк.

Започвайки в Париж, той организира изложби и публикува произведения на руски художници и писатели-неконформисти. Започнатото през 60-те години изследване на изкуството на всички епохи и народи прераства в колекция от милиони изображения, организирани в технически, исторически и философски категории, което спечелва на художника почетни докторати в Сан Франциско и Сидар колидж в САЩ, Европейската художествена академия във Франция, Руския хуманитарен институт в Москва. Създава и Институт за психология и философия на изкуството. Завръщането на неговите произведения в посткомунистическа Русия започва през 1989 г. с първата му изложба там.

Днес, Михаил Шемякин все още предпочита да живее в САЩ. Рисува, вае, режисира, пише, поставя, издава, продуцира, води телевизионни предавания и майсторски класове. Често пресича океана, за да се завръща към Европа, радва се на награди и почит в Русия, издига паметници насред Венеция, Москва и Петербург...

 

Малко размишления...

Една от фигурите е по-голяма от останалите, тя е със скръстени ръце, запушени уши и затворени очи. Тя символизира „равнодушието”, което е в центъра на останалите и ги превишава по ръст. Равнодушието е равнодушно към нас. Майка Тереза е казала: „Най-големият грях на човека не е ненавистта, а равнодушието към неговите братя.”

Относно своята работа скулпторът казва: „Замислих и осъществих композицията като символ и призив за борба за спасение на днешното и бъдещите ни поколения. Като художник призовавам да се огледаме около себе си и да видим онова, което се случва. И докато не е късно считам, че като здравомислещи хора трябва да се замислим.”

Сещам се и за думите на пророка на исляма, Мухаммед, който казва: “Проявявайте милосърдие към тези, които са на земята, за да прояви милосърдие към вас Онзи, Който е на небето” и “... наистина, не е милосърдие това, което всеки от вас проявява по отношение на своя приятел; милосърдие е онова, което проявявате към всички хора.”, а също и “Този, който не почита възрастните и не обича малките, не е от нас.”

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image



Тагове:   жертва,


Гласувай:
31



1. tili - hikma, добро утро!
08.05.2010 08:46
Отново много съдържателен постинг. Не знаех много за Шемякин. А този паметник носи нещо от духа на Бош - изобразяване и размисъл за пороците човешки.
Хубав ден!
цитирай
2. iliada - Явно големите майстори имат и доста сложни съдби.
08.05.2010 09:21
Болката и голямото изкуство вървят май ръка за ръка..Но от материяла най-много ми допадна казаното от МайкаТереза-„Най-големият грях на човека не е ненавистта, а равнодушието към неговите братя.”
Хубав постинг-благодзаря ти и ти желая слънчев топъл ден!:)
цитирай
3. scarlety - Mного интересен постинг!
08.05.2010 13:03
Посланието на твореца на скулпторите е важно за всички ни: Да се замислим в какъв свят живеем и какво правим,за да го променим към по-добро!
Поздравления!
цитирай
4. razkazvachka - благодаря за тези снимки
08.05.2010 13:10
това ми беше непознато!

Хубав ден!
цитирай
5. hikma - благодаря на...
08.05.2010 13:53
tili, iliada, scarlety и razkazvachka за хубавите думи... Интересна е фигурата на Равнодушието. Наистина човек може и да не приближава останалите пороци, но поддаде ли се на равнодушието, губи не по-малко. Една мисъл, на която попаднах скоро: "Навремето вършеха добрини, без много да ги разгласят, после започнаха да вършат добрини и да говорят за тях. А сега? Сега само говорят." Поздрави и от мен, хубав уикенд ви пожелавам!
цитирай
6. boristodorov56 - Това е забележително!
08.05.2010 16:34
Това е забележително!
цитирай
7. hikma - и аз мисля така
08.05.2010 16:43
boristodorov56 написа:
Това е забележително!


По-добре да покажеш веднъж, да покажеш истинското лице на пороците, а от друга страна, чистотата на детската природа, отколкото да разкажеш хиляда пъти, нали? Забравил съм да спомена, че до краката на децата има книги - това са книги с руски народни приказки и приказки, разказани от Пушкин... Хубав и усмихнат уикенд! :)
цитирай
8. xfire - Пак чудесен постинг, Хикма навик ...
08.05.2010 17:44
Пак чудесен постинг, Хикма
навик на всяко по-възрастно поколение е да се оплаква тревожно и загрижено как новото е по-лошо, без да си дават сметка, че тези деца са тяхното огледало - на света, в който са ги създали и начина по-който са ги възпитали.
цитирай
9. monaliza121 - ИИнтересна скулпторна композиция
08.05.2010 18:28
Наистина напомня за Йеронимус Бош.
Равнодушие= равна душа= мъртва душа.
цитирай
10. hikma - страхотен коментар
08.05.2010 19:25
xfire написа:
навик на всяко по-възрастно поколение е да се оплаква тревожно и загрижено как новото е по-лошо, без да си дават сметка, че тези деца са тяхното огледало - на света, в който са ги създали и начина по-който са ги възпитали.


Благодаря xfire, Лека вечер!
цитирай
11. hikma - задължително...
08.05.2010 19:27
monaliza121 написа:
Наистина напомня за Йеронимус Бош.
Равнодушие = равна душа = мъртва душа.


Днес за втори път се споменава името на Бош, ще се допитам до google за неговото творчество, благодаря, че споделихте, споделеното знание е обогатено знание... Лека вечер на всички!
цитирай
12. анонимен - Е и?
08.05.2010 19:44
Как се възпитават деца в такива условия. Може би с гледането на "Биг Брадър" или Азис или двамата скунксове. Няма ценностна система, има див безогледен капитализъм и жалки опити да се използва овехтялата религия, като заместител на морала. Какво се правим на луди. На всички ни е ясен извора на злото. Лицемерната "демокрация" има нужда от пари, па било то и от наркотици...
цитирай
13. hikma - Вярно е, kushel...
08.05.2010 21:34
В блога се опитвам да пускам теми за добрите неща в живота, въпреки кризата, въпреки несгодите... Предпочитам да погледна себе си какво правя, защото ако искам да променя нещо, трябва да започна от себе си и от семейството си, трябва да дам най-доброто от себе си, за доброто на децата си. Вярвам в мисълта, че най-добрият подарък, който родителите могат да направят на децата си, това е доброто възпитание... Лека и приятна вечер!
цитирай
14. анонимен - ...
11.05.2010 12:12
От равнодушието до завистта и оттам до омразата, разстоянието е твърде нищожно. Почти толкова, колкото е нужно, човек да се обезличи като го измине.
Поздрави за чудесните неща!
цитирай
15. elidea - Здравей!
11.05.2010 15:08
Много е важно всичко това, което казваш!Многоръкото и многолико зло сякаш дебне от всеки ъгъл - и децата, и нас... Напълно съм съгласна с теб, че най-доброто за децата е доброто възпитание. В много случаи, закриляйки ги, ние ги държим настрана от реалния живот, а те трябва да растат силни и да разпознават опасностите. Много силно е внушението на композицията и стряскаща е фигурата на Равнодушието. Ние знаем, че коренът на злото спи там, но ежедневно го срещаме на всяка крачка - когато ни боли..., когато сме сами..., когато сбъркаме пътя... и в повечето случаи сме безсилни да се справим с него. Имам чувството, че някои от нас се раждат равнодушни и си остават такива до края. Благодаря ти, hikma!
цитирай
16. hikma - благодаря за хубавия коментар, elidea
11.05.2010 15:59
изключително важни неща си казала... не смятам, че умеем да разпознаваме злото покрай нас... свикнали сме с него... много са задачите, които трябва да свърши и отделният индивид, и семейството, и училището, и обществото... трябва цел, а сетне воля... на хоризонта не виждам нито едното, нито другото...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hikma
Категория: Други
Прочетен: 1369676
Постинги: 262
Коментари: 1535
Гласове: 5416
Архив