Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2010 10:10 - ФАРИД ФАРЖАД – ЕДИН ВИРТУОЗ НА ЦИГУЛКАТА
Автор: hikma Категория: Други   
Прочетен: 6806 Коментари: 11 Гласове:
17

Последна промяна: 12.06.2010 19:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Фарид Фаржад, който е сред творците, напуснали Иран по време на “революцията”, живее в Америка повече от 30 години. Фаржад е един от най-прочутите виртуози на цигулката в света. Има издадени пет албума. Освен на цигулка той свири и на акордеон. Въпреки възрастта си (72) е в крепко здраве. На снимката горе е със съпругата си Митра Тавакол.

image

Текстът е от интервю, което виртуозът даде преди няколко месеца на журналиста от турския в. „Заман“ Мурат Токай. С този постинг изпълних обещанието си, дадено на tili в предишен постинг... Приятно четене!
image
Мисля, че огромната любов към Вас се дължи на това, че носите сърце на човек от Изтока...

Може би е вярно. Аз идвам от Изтока. Моята същност произлиза от Изтока. Трябва да знаем, че цивилизацията се е разпространила от Изтока. Изтокът е люлка на цивилизацията. И музиката е пренесена на Запад от Изтока. По линия на Андалусия... Иран, Египет, Сирия са възпитали големи музиканти.

На Изток тъгата и болката са възвеличени. И Вие се докосвате с музиката, която правите, до тъгата и болката в дълбините. Дърпате струните на човешката душа. Как бихте описали тази тъга?

В моята музика има тъга, но това не е страдание и униние. Народът на Изтока също е тъжен. Роля за това имат и кралете и императорите. Хората на Изтока години наред са били под натиск и тирания. У нас винаги се водеха войни. Хората бяха потискани.

Тъгата, раздялата, копнежът са начин на живот на Изток. Тъгата се възвеличава на Изток, защото човекът на Изтока живее с чувствата си и винаги скърби.

image

Музиката Ви има и духовна страна...

Слушателят разбира това и го знае. Той усеща духовността. Защото музикантът работи с вдъхновение и любов. Бог е дал по-различен ум на Бил Гейтс и Айнщайн.

Митра Тавакол: Хората взимат от Фаржад това, което харесват. Намират това, което търсят. Фаржад изпълнява произведения и на Бах. Има академично образование. Той съчетава модерното със сърцето. В Европа не го наричат тъга, а чувство. Цигулката се свързва със слуха на слушателя чрез чувствата и сърцето на Фаржад. Той осъществява връзката. Фаржад е само проводник.

Тази духовна атмосфера свързана ли е с религията или със суфизма?

Тази духовност няма връзка с религиите. Да, вярваме, че съществува Велик Създател, който сътворява. Човекът на изкуството винаги е бил по-близък до Твореца в сравнение с останалите хора. Аз съм убеден в това. Човекът на изкуството може да осъществи връзка с Бога, изкуството, което твори, може да го доближи до Бога.

image

Четейки написаното за музиката Ви в блоговете, се натъкнах на следния коментар: “Събужда у човека желание за писане на поезия.” Наистина е вярно...

Впрочем това е работата на изкуството и на човека на изкуството. Да внушава това чувство. В природата има звуци. Всеки човек не може да ги чуе. Мой дълг е да ги взема оттам и да ги споделя с хората. Аз подбирам музиката си от тъмнината и от едно огромно тайнство. Аз трябва да намеря начин и да поднеса на хората звуците, които обикновеният човек не може да чуе. Защото хората трябва да слушат тези звуци. Не мога да ги крия само за себе си. Няма да имам спокойствие. Аз запознавам хората с тези звуци чрез музиката си. Хората ги чуват с моята музика. Това е нещо прекрасно.

Митра Тавакол: Хората много се влияят и това се дължи на искреността на Фаржад. Защото той възвеличава тези звуци в сърцето си.

В света има две категории хора на изкуството. Към първата категория спадат истинските творци. А към втората - преходните. Тях ги слушат няколко дни, а после потъват в забрава. Повече никой не говори за тях. Изкуство означава аз да предам на човека отсреща онова, което преживявам. Ако слушателят успее да вземе това, което му поднасям, значи съм сътворил изкуството си по добър начин. Това е мой дълг.

image

Какво е отношението Ви към поезията?

Иранската поезия винаги е била на преден план. Защото в шиитското течение не се гледа с добро око на музикалното творчество. На преден план стои поезията. Но сред изкуствата музиката стои една крачка напред от поезията.

Защо?

Защото музиката е изкуство от първа категория. Още в мига на раждането си живото същество се запознава със звука. Гласът на славея, на птичките... Това е изкуството, с което човек се запознава най-напред и затова е музика.

До каква степен повлия на болката и тъгата в музиката Ви животът в изгнание далече от Иран?

След революцията в Иран един вид бях в изгнание. След това моята музика и произведенията ми се отклониха в тази посока. Тъга, раздяла, копнеж... Появи се на дневен ред с тази особеност.

И в живота ли винаги сте тъжен?

Каквато е музиката ми, такъв е и моят живот. Животът ми е като музиката ми.

Къде живеете в Америка?

Живея в Лос Анджелис. Водим много спокоен живот. Има време, през което в продължение на един месец не виждаме хора. Живеем личния си живот. Живеем с Иран в Америка. Повечето хора около нас са иранци. Музиканти, журналисти... Ресторантите, в които ходим, са ирански. Наричат околността, в която живеем, “Иран Анджелис”, “Техеран Анджелис”.

Как се появяват музикалните Ви творби? Кои са източниците Ви на вдъхновение?

Трябва да имате знания по история, философия, литература. Трябва да четете Хафиз, Саади, Мевляна. Трите имена, които изброих, ми дават вдъхновение. Представете си само - онова, което аз чувствам, Хафиз е почувствал 200 години по-рано; великолепие.

image

През последните години има голям интерес към Мевляна...

След като човек опознае Мевляна, значи е намерил пътя си. Направил е още една крачка напред. Доближил се е до онова тайнствено място.

image

Определят Ви като “мъжа, който кара цигулката да плаче”.

Цигулката е изключително специален инструмент. През 15-и в. се е вярвало, че цигуларите са избрани Божии раби. Казвали са, че обикновен човек, обикновен раб не е способен да свири на цигулка, както и да изкарва такива мелодии. Наистина не може да срещнете друг музикален инструмент, който се доближава до човека както цигулката. Можете да сравните цигулката с гласа. Човешкото гърло е най-добрият инструмент. После идва цигулката. Аз показах, че може да говорим и рецитираме поезия и с цигулката. Аз разговарям с хората чрез цигулката си.





Тагове:   виртуоз,


Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. razkazvachka - цигулката -
12.06.2010 10:25
едно от чудесата на човечеството:
блажени са онези, които го владеят!
цитирай
2. gothic - невероятен е, наистина - слагам го ...
12.06.2010 10:47
невероятен е, наистина - слагам го на едно ниво с Джон Блейк, Жан-Люк Понти и Стефан Грапели. А може би и мъничко по-високо...
цитирай
3. tili - Благодаря, Приятелю!
12.06.2010 11:52
Тази музика изпълва душата ми с копнеж по онова място за което говори Фаржад, а очите ми със сълзи. Често го слушам, а сега - благодарение на теб се зпознах с него и лично. Такава музика ни приближава до Оня, неназовимия...
цитирай
4. lotos16 - Благодаря, Хикма!
12.06.2010 12:25
Сякаш цигулката плаче в ръцете му...

Светъл ден, приятелю!
цитирай
5. hikma - Хубав уикенд, приятели!
12.06.2010 14:09
Благодаря за коментарите. За себе си мога да кажа, че не разбирам много от цигулки, класическа музика, балет, опера и т.н., но смятам, че това не е толкова важно. Важното е, че има хора, които с творчеството си успяват да докоснат и най-нежните струни на сърцата ни. Фаржад е от тях, а интервюто разказва достатъчно за неговата богата душевност. Както обичам да казвам, това, което идва от сърцето, намира път към сърцата. Преди 5 години със съпругата ми се разхождахме из Пловдив. Минавахме покрай Музикалното училище, когато чухме от една от класните стаи да се чува оперен глас. Тъкмо се стъмваше, имаше малко хора по улицата, по която се движехме, беше тихо. Тогава усетих как този глас директно "бърка" в сърцето ми, а на мен ми се плачеше, просто така, какъв прекрасен глас беше... Хубав уикенд на всички ви!
цитирай
6. eien - Благодаря
12.06.2010 17:30
Прекрасен подарък в тази спокойна съботна привечер
цитирай
7. yuliya2006 - Качвам постинга в моята библиот...
12.06.2010 21:02
Качвам постинга в моята библиотека...

ДЖУЛ
цитирай
8. анонимен - Neshto hubavo......
12.06.2010 23:44
Tazi vecher dushata mi jaduvashe za neshto HUBAVO.I to se sluchi.Otkrih go v muzikata na Farid Farjad.BLAGODARQ VI!Lqgam si SHTASTLIVA!Ne znaeh nishto za tozi tsigular.PREKRASNO E,CHE GO IMA!Vanq


цитирай
9. bregovi4 - ...
12.06.2010 23:46
без думи!..
цитирай
10. aqualia - Прекрасен е!
13.06.2010 03:05
Прекрасен е!
цитирай
11. plamenshopov - Страхотно изпълнение!
13.06.2010 03:53
Благословение!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hikma
Категория: Други
Прочетен: 1369547
Постинги: 262
Коментари: 1535
Гласове: 5416
Архив