Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2010 12:40 - МОЖЕ ЛИ ЕДНА СНИМКА ДА ПРОМЕНИ ЖИВОТА НА ФОТОГРАФА?
Автор: hikma Категория: Други   
Прочетен: 12610 Коментари: 21 Гласове:
26

Последна промяна: 05.07.2010 13:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image 

Преглеждам електронния вариант нa последното съботно приложение на турския вестник “Заман”. На първа челна страница има познато лице. Световноизвестният фотограф  Steve McCurry е в Истанбул. Поканен е от вестника, а поводът – Дните на вестникарския дизайн. Самият повод заслужава отделен постинг. Турският “Заман” е особено взискателен към визията си. Качествената информация трябва да бъде и красиво поднесена. Например през 2008 г. на раздаването на вестникарските оскари от Society for News Design в Ню Йорк “Заман” спечели 42 награди... Като лектор е присъствал и Mario Garcia – звездата на вестникарския дизайн, човекът, който е прекроил визията на стотици вестници по цял свят. Връщам се на McCurry...

image 

Кой е  Steve McCurry? Той е авторът на снимката, наречена “Афганското момиче”, заснета през 1984, препечатана в National Geographic и обиколила цял свят за кратко време.

image 

Ето няколко карета от пребиваването на фотографа в Истанбул и живота му. В лекцията си  McCurry споменал, че най-много обича да снима котки и спящи хора. След конференцията визуалният редактор на “Заман” Февзи Язъджъ и неговият екип поканили  McCurry на фотосафари из Истанбул. На първо място поискал да посети Джамията Султанахмет, детайлно проучил кубетата и шадравана му. След това се насочил към близкия парк. Въпреки възрастта си, напредвал бързо, другите го догонвали, а той улавял каре след каре. В парка видял младеж, излежащ върху тревата и без да се притеснява се приближил до него и го заснел неколкократно. По отношение на котките смятал, че внасят топлина в каретата, затова и срещнатите по пътя котки били удостоени със специално внимание.

image 

Steve McCurry разказал и историята на “Афганското момиче”. Шарбат Гула останала сирак по време на войната между Съветския съюз и Афганистан. Когато през 1984 г. фотографът посетил бежански лагер, забелязал учениците в едно полуразрушено училище. Веднага разбрал, че от Шарбат Гула ще се получи невероятно каре, но за да не я притесни, заснел първо съучениците й. За кратко време децата от класа свикнали с него. Възползвайки се от предоставената му възможност, McCurry се насочил към момичето. Но афганското момиче закрило лицето си след първите няколко снимки. Учителят й сякаш предусетил онова, което ще се случи в бъдеще, казал: “Виж, ако те заснеме и разпространи снимката ти,  никой по света не ще остане безучастен към човешката драма тук.” След това предупреждение била заснета позата, запечатала се в съзнанията на хората по целия свят.

След отпечатването й в  National Geographic снимката породила вълнения по цял свят.  Steve McCurry получил хиляди писма. Хората искали да помогнат на Шарбат Гула. Даже някои предлагали брак. През 2002 г. списанието решило да я открие. Steve McCurry раздал нейната снимка във всички бежански лагери и така стигнали до човек, който познавал нейния брат. По този начин екипът успял да открие Гула в един затънтен край на Афганистан, където се нанесла след като напуснала бежанския лагер през 1992 г. Старите и новите снимки на Шарбат Гула били анализирани от специалисти. По ириса на очите потвърдили личността й. Списанието изпратило Шарбат Гула на хадж и през 2002 година тя отново била на корицата й.

image 

За Истанбул, който Steve McCurry е посетил за първи път през 1970 г., казва: “Истанбул е много важен за мен. Историята му се простира 1500 години назад. Лицето на Истанбул е различно от това от предишното ми посещение. Превърнал се е в център, който е в синхрон със света.”

Има един детайл в успешната житейска история на Steve McCurry. Когато бил петгодишен, претърпял инцидент, който оставил трайни щети по ръката му. Ето защо повечето време екипировката му се носи от помощник. Снима с помощта на приспособление, прикачено към апарата. Завършил е Пенсилванския Щатски Университет през 1974, специалност Изящни изкуства и архитектура. През 1979 година започва работа като фоторепортер на свободна практика. Поспестил малко пари, решава по собствени думи да предприеме “приключение” - заминава за Индия, където престоява две години. Снима фестивалите, на които участват хиляди души. Край река Ганг по време на служба бил пребит до смърт. Друг път, паднал самолетът, в който пътувал.

image 

Дизайнерът Mario Garcia позира пред Steve McCurry.

Съвети към младите

Добрата екипировка е важно условие. На непознати места отивайте непременно с водач. Много е важно да уловите правилната история. Цифровите апарати улавят отлични фотографски карета дори и при слаба светлина и позволяват да видите заснетата снимка на мига. Младите да се хвърлят на улицата и да практикуват. Да не се страхуват да снимат. Да проучат творбите на популярните фотографи.



Тагове:   снимка,   фотограф,   mccurry,


Гласувай:
26



1. анонимен - 10
05.07.2010 13:34
Unokalno foto
цитирай
2. tili - Позната ми е тази история.
05.07.2010 13:36
През 2002 г снимката беше на корицата на National Geographic момичето със страхотните очи. Баха я издирили и разказали съдбата й.
Отново много хубав пост, hikma!
Успешна и плодотворна седмица! Имам предвид - повече хубави снимки и случки за нас ;-)))
цитирай
3. hikma - :)))
05.07.2010 13:40
Успешна седмица, tili! Впечатлявам се от хора като този фотограф, въпреки че аз не съм такъв, но неговата любов към професията, дори и на тази възраст - младите търчали по петите му, а той лови каре след каре, и въпреки малкия недъг на ръката - от статията не става ясно какъв е, но по снимките горе-долу разбирам, че проблемът е в дясната му ръка, та неговата любов към професията е заразяваща... Хубав ден!
цитирай
4. iliada - Както винаги интересно четиво
05.07.2010 13:57
Придружено от ценен съвет-Не се страхувайте да снимате-в света има толкова красиви ,толкова вълнуващи и толкова поу,чителни гледки .Съхранете ги на мига !:)
цитирай
5. lotos16 - Отново впечатляваща история, Хикма.
05.07.2010 14:09
Когато чета за такива хора с непобедим дух, сякаш вземам от тяхната сила и житейските проблеми започват да ми се виждат едни такива незначителни...
Благодаря ти за този постинг, подейства ми обнадеждаващо и мотивиращо. :)))
Светъл ден!
цитирай
6. benra - благодаря,
05.07.2010 14:34
че ни запозна с този уникален фотограф. Снимката ми беше позната, но за фотографа не знаех почти нищо
цитирай
7. scarlety - Интересен постинг,Хикма!:)
05.07.2010 16:11
Научих сега за този фотограф и историята около снимката на момичето!
Благодаря и поздрави!:)
цитирай
8. eien - Из интернет върви снимката на това момиче с впечатляваши очи
05.07.2010 16:54
Колко са безизрани вече...годините са я променили до неуснаваемост.
цитирай
9. hikma - здравей, iliada
05.07.2010 20:04
iliada написа:
Придружено от ценен съвет - Не се страхувайте да снимате - в света има толкова красиви, толкова вълнуващи и толкова поучителни гледки. Съхранете ги на мига !:)


:) Радвам се много, твоята оценка е особено важна за мен... Човекът е дал съвет, но и на практика го е приложил - приближил се е до излежаващия се на тревата младеж и го е снимал. Явно - първо снима, после пита дали може... :)))
цитирай
10. hikma - здравей, lotos16
05.07.2010 20:05
lotos16 написа:
Когато чета за такива хора с непобедим дух, сякаш вземам от тяхната сила и житейските проблеми започват да ми се виждат едни такива незначителни... Благодаря ти за този постинг, подейства ми обнадеждаващо и мотивиращо. :))) Светъл ден!


На мен постингът ми подейства по-същия начин, май зодията си казва думата :)))


цитирай
11. hikma - здравей, benra
05.07.2010 20:07
benra написа:
че ни запозна с този уникален фотограф. Снимката ми беше позната, но за фотографа не знаех почти нищо


И аз научих подробности, оказва се, че нито една фотография, която е станала малко или много популярна има необикновена история и background, май възнаграждението е за търпеливите... Хубава вечер!
цитирай
12. hikma - здравей, scarlety
05.07.2010 20:09
scarlety написа:
Научих сега за този фотограф и историята около снимката на момичето! Благодаря и поздрави!:)


Поздрав и за теб!
цитирай
13. hikma - здравей, eien
05.07.2010 20:12
eien написа:
Колко са безизрани вече... годините са я променили до неузнаваемост.


Така е, аз останах със същото впечатление. Може би е порастнала преждевременно, когато е осиротеля, а нататък животът й е бил борба за оцеляване. Дано никога да не се повтарят подобни трагедии... Хубава вечер!
цитирай
14. razkazvachka - Какви чисти снимки - цветовете звънят сякаш...
05.07.2010 21:29
интересни хора представяш - поздрави!
цитирай
15. panazea - Какви хубави очи ,
05.07.2010 21:52
на едно изстрадало момиче!
Това е почувствал и фотографът и целият свят!
Дано всички да са щастливи!Да няма вече тъжни очи!
цитирай
16. koki4e - Снимката не случайно
05.07.2010 22:06
е обиколила света,наистина е страхотна - очите,мимиката на лицето,такъв набор от чуства..
цитирай
17. cindy - Да, може!
05.07.2010 22:53
И ще ти го докажа с още по-фрапиращ случай.
Тогава фотографът се е самоубил, дали има общо със снимката не е ясно, но така се е случило...


За това говоря:

http://cindy.blog.bg/drugi/2009/11/19/za-granicite-v-jurnalistikata.439287

цитирай
18. hikma - здравей, cindy
06.07.2010 08:32
cindy написа:
И ще ти го докажа с още по-фрапиращ случай. Тогава фотографът се е самоубил, дали има общо със снимката не е ясно, но така се е случило... За това говоря:
http://cindy.blog.bg/drugi/2009/11/19/za-granicite-v-jurnalistikata.439287


Потресен съм... Това е другата крайност, професионализмът е важен, но не повече от човещината, нали? Приятен ден ти пожелавам!
цитирай
19. анонимен - От ungamunga
06.07.2010 10:06
Даа, историята е наистина е покъртителна. Добрата работата на всеки добър фотограф си личи по отношението му към обекта - толкова умело е подходил, към нея, че тя му е дал шанс да я види в истинското й лице и същност. Това не винаги се случва, особенно в днешния комерсиализиран свят, където всеки кадъер е инсцениран и обработен многократно ... :) Благодаря hikma!
цитирай
20. hikma - отлична забележка ungamunga
06.07.2010 10:09
анонимен написа:
Даа, историята е наистина е покъртителна. Добрата работата на всеки добър фотограф си личи по отношението му към обекта - толкова умело е подходил, към нея, че тя му е дал шанс да я види в истинското й лице и същност. Това не винаги се случва, особенно в днешния комерсиализиран свят, където всеки кадъер е инсцениран и обработен многократно ... :) Благодаря hikma!


Поздрави за теб! :)
цитирай
21. rossasommer - Тази история
10.07.2010 14:48
с афганистанското момиче беше много тиражирана на времето. Жалко, че не си открил и показал и новата снимка от 2002г. Фотографът е направил опит да я заснеме по същия начин, в същата поза. Eто линк, да я видите и сега.
http://ngm.nationalgeographic.com/2002/04/afghan-girl/index-text
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hikma
Категория: Други
Прочетен: 1369574
Постинги: 262
Коментари: 1535
Гласове: 5416
Архив