Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2010 08:54 - Ip Man 2 / Ип Ман 2 (2010)
Автор: hikma Категория: Други   
Прочетен: 9831 Коментари: 12 Гласове:
12

Последна промяна: 07.07.2010 10:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Едва ли има нещо до края на седмицата, което да замени футболните страсти. Битката от вчера между Лалетата и Урусите беше страхотна. Каква драма щеше да има, ако резултатът се беше изравнил! Какво предстои? Тръпнем в очакване...

За битки става дума и в този постинг – на арената и в живота. Наскоро гледах един филм в две части – първият от 2008 г., вторият от 2010 г. – адаптация по биографията на висшия майстор на бойното изкуство уин чун Ип Ман. Първият път, когато зърнах анонса на филма преди време, просто го пренебрегнах, защото го сметнах за поредния филм за бойни изкуства. Но когато го изгледах, впечатленията ми се промениха. Смело мога да кажа, че това е един от хубавите филми, които съм гледал, от много време насам. Допадна ми личността на Ип Ман – винаги усмихнат; никога не се опитва да се наложи; не поучава, променя хората около себе си просто чрез магията, която носи в себе си; изключително скромен, скромен до край. Разказва се и за трагедията на войните. Филмът е с много силен емоционален заряд...

image 

Ип Ман е висш майстор на бойното изкуство уин чун.Преподава на голям кръг от хора, които впоследствие се разселват в различни части на света. Много от учениците му стават големи майстори на уин чун, но един блести на небосклона, благодарение на професионалната си кариера като филмова звезда – легендарният Брус Лий. През близо 20-те години, през които преподава, Ип Ман обучава огромно количество ученици, но малцина са тези, които продължават неговото дело. В днешно време има поне дузина големи организации на уин чун, чиито корени са в изкуството на грандмайстора. За да се различават една от друга те ползват различна абревиатура на английски език. Най-често срещаните са: "ving tsun", "wing tsun", "wing chun", "ving chun".

image 

Ип Ман е роден през 1893 г., прекарва целия си живот до смъртта си на 1 декември 1972 г. като борец и радетел за каузата на уин чун. Този стил има повече от 200-годишна история. Основано от Ям Винг Чун, утвърдено от Лиунг Чун и достигнало разцвет в ръцете на Ип Ман, днес изкуството на уин чун е станало много популярно сред почитателите на бойните изкуства от цял свят и особено отвъд океана. Това е първият филм, създаден до момента, проследяващ живота на Ип Ман, и представлява своеобразен връх сред филмите на Хонг Конг в този жанр...

image 

Годината е 1950-а. Ип Ман и неговото семейство се преместват в Хонг Конг след бягството им от японския режим във Фошан. Принуден от недоимъка, майстор Ип прави опит да отвори школа по уин чун. Това обаче стига до ушите на другите кунг фу майстори и скоро се стига до сблъсък между учениците на Ип Ман и тези на майстор Хун. В историята ще се замесят и група влиятелни англичани, които са решили да докажат, че източните бойни изкуства не могат да се мерят с европейския бокс. За втори път учителят Ип Ман ще трябва да излезе на ринга, но този път не за да защити своето име, а това на китайските бойни изкуства изобщо.

image

image
В главните роли са Donnie Yen и красивата Lynn Hung

image



Тагове:   Ман,


Гласувай:
12



1. tili - Е, не!
07.07.2010 09:25
Ще се задоволя с твоя преразказ. Не си падам по такива филми. С изключение някои от комедиите на Джеки Чан. :))))))))))
Хубав ден!
цитирай
2. hikma - :)))
07.07.2010 09:42
А пък аз нарочно не се впуснах в по-дълъг преразказ :)))) Да, на пръв поглед филм като филм от сорта, който сме свикнали да гледаме, но на мен ми беше интересен животът на този човек, неговата реакция на житейските проблеми, как войната се отразява на живота му, всъщност интересно ми беше всичко ставащо в background'a... ;)

П.С. Мачът довечера ще предложи достатъчно емоции...

Хубав ден и на теб, tili!
цитирай
3. tili - Върнах се да гласувам
07.07.2010 10:23
за красивата Лин ;-)))))))))))
Твоите постинги винаги носят послание. И това много ми харесва!!!
До мача, hikma, ура! Три на два ;-))))))))))))
цитирай
4. hikma - :)))
07.07.2010 13:00
tili, пропускаш голям филм, ами ако това е филмът, който ще промени живота ти :))) Ами ако... шегувам се... Ала и холивуд не предлага нищо ново, хубаво и различно. Филмът си е хубав, емоционален... Не казваш за кого стискаш палци тази вечер :) Аз винаги съм за онези, за които по-малко се надяват другите :) Ето, вчера бях за урусите, всъщност единия гол на холандия беше от засада, но това само потвърждава факта, че шансът също има думата...
цитирай
5. scarlety - hikma,
07.07.2010 20:14
Не се сърди,но жените по-рядко си падат по такива филми:) За сметка на това ти си майстор на поднасянето на каквато и да е информация:) Иначе от всеки филм има какво да се види или научи. И аз ще се задоволя с преразказа на филма!:)
Пожелавам ти приятна вечер с Германия-Испания!:))
цитирай
6. lotos16 - Заинтригува ме, Хикма,
07.07.2010 21:18
ще го гледам в близко време този филм, обичам усмихнати хора. :))))
цитирай
7. hikma - scarlety,
08.07.2010 12:38
благодаря ти за хубавите думи, информацията е оттук-оттам, но винаги съм бил впечатлен и затова съм решавал да я споделя, понякога имам заслуга само за превода :) вие сте хубавите и интересните хора... Хубав ден!
цитирай
8. hikma - lotos16,
08.07.2010 12:38
lotos16 написа:
ще го гледам в близко време този филм, обичам усмихнати хора. :))))


Поздрав и за теб, lotos16, хубав ден!
цитирай
9. sestra - Бих искала да го гледам.
08.07.2010 23:14
А знаеш ли името на режисьора на този филм?
цитирай
10. hikma - sestra,
09.07.2010 11:22
Филмът е напълно китайски :) Уилсън Ип е режисьор, с нищо не ми е познат. Аз все забравям да кажа по нещо. През 2008 г. когато излезе първия филм, просто го игнорирах, не го гледах, поредният филм за бойни изкуства, чак сега една приятелка ми го препоръча :) А тя е фризьорка, професионалистка, има усет към красивото. :) Вчера гледах Clash of the Titans / Сблъсъкът на титаните (2010) Толкова ефекти, толкова прехвален филм, очакван уж, не ми допадна, единствено актьорите Сам Уортингтън - той игра и в последния Terminator Salvation, където засенчи Крисчън Бейл в главната роля; игра и във Аватар; и Лиам Нийсън е другия актьор във филма, заради които го изгледах. А Ип Ман оставя емоции и добри впечатления след себе си... Приятно гледане!

П.С.: Ще се радвам да се върнеш, когато го изгледаш, и да споделиш впечатленията си :) Може пък да успеем да навием и другите да го гледат :)))
цитирай
11. sestra - Питах, защото китайското кино има добри традиции
09.07.2010 21:33
и не би трябвало да се пренебрегва. Ще видя филма и ще кажа :)
цитирай
12. анонимен - Chusa se
01.10.2010 23:37
Da li she izleze ip man 3
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hikma
Категория: Други
Прочетен: 1369574
Постинги: 262
Коментари: 1535
Гласове: 5416
Архив