Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2010 11:19 - ДНЕС Е НАЧАЛОТО НА МЮСЮЛМАНСКИТЕ ПОСТИ
Автор: hikma Категория: Други   
Прочетен: 12492 Коментари: 24 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Днес е първият ден от месец Рамазан и започват едномесечните мюсюлмански пости. Знаем, че ислямът следва лунната година, която продължава 355 дни, а лунните месеци имат 29 или 30 дни, ето защо Рамазанът, месецът на поста (говеенето), настъпва последователно в различните годишни сезони – пролет, лято, есен, зима.

image

Към лишенията трябва да се привикне както през изтощителните жеги, така и през острите студове. Всеки ден от месец Рамазан, който тази година е с продължителност 29 дена, мюсюлманите се въздържат от храна, пушене и пиене – от изгрев до залез слънце.

 image

Медицината за говеенето

Храносмилателните органи, и те, както всички други органи, изпитват нужда от почивка. Единственото приемливо средство затова е говеенето. В последно време се появи нова терапия, която лекува с глад предимно хронични заболявания, като постът продължава повече или по-малко в зависимост от нуждите на всеки болен.

Ще спомена единствено ползотворното влияние на говеенето върху черния дроб. Сред различните функции на черния дроб изработването на жлъчния сок и натрупването на хранителни вещества са от изключителна важност. Защото тези функции продължават непрекъснато. Този товар върху клетките затруднява до голяма степен тяхната много важна и жизненозначима задача, каквато е произвеждането на глобулин. Затова хората, които прекаляват с храната, биват лишени от тази много необходима биологична грижа на черния дроб. От гледна точка на грижите, свързани с храненето, говеенето осигурява на черния дроб средно между осем и десет часа почивка. Благодарение на това черният дроб на говеещия изработва по-лесно глобулин и подобни биологични вещества, а добиването на тази благодат чрез други пътища е невъзможно. По време на говеенето настъпва видимо успокояване и във функциите на черния дроб, свързани с натрупването на глюкоза. Освобождава се напрежението в тъканите на черния дроб. Намалява налягането в клетките му, което поражда несравнима биологична жизненост.

Медицината сочи, че постоянното постене се превръща в навик и няма същия резултат като временните ограничения. Ефект няма както от недостатъчно дългото говеене (по-късо от един месец), така и от продължилото повече от 40 дни (към което се привиква).

image

Постът в природата

Биологичните изследвания сочат, че когато вали сняг, дивите животни не намират никаква храна. Тогава те минават в състояние на хибернация или прекарват времето в “пост” – това ги освежава до приближаването на пролетта. Същото се отнася и за дърветата: през зимата листата им окапват и те заспиват. Без влага, дори след няколкомесечен “пост” те се събуждат с идването на пролетта, по-жизнени от преди. Дори минералите се нуждаят от “пост”: моторите и машините трябва да спират след няколко часа работа и тази почивка възстановява силите им.

image 

Говеенето и нежните чувства

Стомахът наподобява завод с много работници, в който частите са човешките органи. Ако душата не освободи стомаха от функциите, които изпълнява поне за един месец, така тези органи ще забравят истинското си призвание. Това би довело до попадане на стомаха в плен на душата. По този начин и останалите органи на човешкото тяло биха се задавили в мъглата на бездуховността и биха изгубили своите ориентири. Душата ще ги привлече към себе си и ще ги накара да забравят възвишените си задължения.

Именно поради това повечето от приближените до Бога се задоволявали с малко храна, спазвали са строг режим на хранене, за да постигнат съвършенство и духовна зрялост.

Чрез говеенето през Рамазана органите на човешкото тяло, които са като работници в завод, разбират, че не са създадени единствено, за да служат в този завод. Противно на обикновените и банални удоволствия в друго време, през Рамазана се изпитват възвишени духовни наслади и вниманието се насочва към тях. През Рамазаан в зависимост от равнището си вярващите постигат духовно щастие, биват озарени от светлина и получават чудна благодат. През този месец нежните чувства кристализират чрез говеенето, а говеещите се вдъхновяват. И въпреки че стомасите им плачат, по лицата им блести невинна усмивка.

image 

Говеенето и ангелската природа

Отказът от храна и вода е също част от ангелската природа. Налагайки си подовен режим, човек придобива техни черти и тъй като го прави по волята на Бога, се доближава до Него и постига заветната за всеки цел – Неговото благоволение.




Гласувай:
21



1. sarcezlatna - леки и спасителни пости, hikma!
11.08.2010 11:51
въздържането от храна трябва да поправи стореното от Адам, защото заради храна е извършен първият грях от човек.
Но все пак постът не бива да се свежда до обикновена диета, нали?! :)
цитирай
2. hikma - sarcezlatna,
11.08.2010 11:56
благодаря за пожеланието, трудно е началото, първите 1-2 дена, сетне човек се чувства лек като перце, но много правилно отбелязваш, че постът не бива да се свежда до обикновена диета, благодаря ти отново, поздрави...
цитирай
3. tili - Лек и спасителен пост
11.08.2010 12:43
пожелавам на всички, които ще го спазват с вяра!

Майтапче - а тия вкуснотийки кога ще ги опитаме :))))))))))
цитирай
4. hikma - tili,
11.08.2010 13:03
Благодаря, tili, а вкуснотийките са за довечера :))) Ти остави вкуснотийките, дори и комат хляб става изключително вкусен след поста, но на мен най ми липсва кафето... Поздрави и приятен ден ти пожелавам!
цитирай
5. hel - Най-дългото ми гладуване е 5 дена ...
11.08.2010 13:14
Най-дългото ми гладуване е 5 дена само на диня. Чудесно беше! Сега предпочитам по-кратки форми на пречистване! :))

Лек и спасителен пост!
цитирай
6. hikma - hel,
11.08.2010 13:21
благодаря ти, много хубаво пожелание, "Лек и спасителен пост!", не съм го чувал преди, а днес го чувам за трети път... Поздрави!
цитирай
7. tit - Не знам какво се пожелава...:)
11.08.2010 14:35
Беше поучително да го прочета...наистина!
Въздържанието калява волята и духа...насилственото гладуване само озлобява.
Осъзнването, че не сме на този свят само за да задоволяваме желанията си е трудно постижимо!:)
цитирай
8. hikma - tit, :)))
11.08.2010 14:43
tit написа:
Беше поучително да го прочета...наистина!
Въздържанието калява волята и духа...насилственото гладуване само озлобява.
Осъзнването, че не сме на този свят само за да задоволяваме желанията си е трудно постижимо!:)


От приятелите съблогъри научих, че се казва "Леки и спасителни пости!", а забележката ти е поучителна, благодаря ти, поздрави и приятен ден!
цитирай
9. aqualia - Леки и ползотворни пости!
11.08.2010 22:47
Велик е този, който е измислил говеенето - велик е Бог!
цитирай
10. compassion - Трудничко си е постенето като диета,
12.08.2010 00:17
но ако имаш някаква вяра и духовни идеи като смисъл за постенето е съвсем друго. Аз винаги, когато съм увлечена от интересна идея, забравям да ям, да пия, не забелязвам времето как лети, изобщо света престава да съществува за мен. Мисля, че разбирам духовните ти стремления, ако нещо такова и на теб ти се случва. Но ми е жал за онези, на които непрекъснато им се привижда ядене, пиене и жени, а насила се правят на много набожни, нарушават тайно поста и после пак се правят на божи кравички. Рамазан става само още един начин да лицемерят пред другите, защото себе си никой не може да излъже.
Така, че, Ахмед, бъди силен тези няколко дена, а после е по-лесно, нали?
цитирай
11. ikra - Да ни е честит месец Рамазан - месецът на промяната!
12.08.2010 08:32
Нека го запълним с добри дела и много милост.
Сърцата през него стават още по-великодушни, затова нека да се възползваме пълноценно :)
цитирай
12. hikma - ikra,
12.08.2010 10:48
ikra написа:
Нека го запълним с добри дела и много милост...


Благословен да е месецът Рамазан... Поздрави!
цитирай
13. hikma - aqualiа,
12.08.2010 10:57
aqualia написа:
Велик е този, който е измислил говеенето – велик е Бог!


Велик е! Наистина и постът, и говеенето имат най-различни и големи ползи върху здравето на човека. И наистина е велик този, който го е измислил. :))) Едва ли има някой да познава по-добре човека, отколкото неговия Създател. Затова и тази божествена повеля е толкова ефективна. Докторите лекуват, но всеки ще се съгласи, че профилактиката е много по-важна от лекуването. Но материалните ползи са само едната страна на монетата, тези ползи са бонус, а истинската причина за говеенето, е изпълняването на божествената повеля... Ох, спирам, че иначе ще се получи много философски коментар... Благодаря за коментара aqualia, поздрави...
цитирай
14. liliyanaandreeva - Мерси за информацията
12.08.2010 11:06
За същества с духовна несъвместимост, съдът дава веднага развод!
Няма да живеем заедно с мъже,пожелаващи жените на ближните си ( мъжете и жените са винаги равен брой, а човекът не е животно, което пасе "моногамно" трева и се плоди полигамно! Тъкмо обратното - той се храни с разнообразна "полигамно" храна и се плоди моногамно!
Не искам да ме ОБРЯЗВТ, вместо да ме ОБРАЗОВАТ!!...
цитирай
15. hikma - compassion,
12.08.2010 11:19
compassion написа:
Трудничко си е постенето като диета, но ако имаш някаква вяра и духовни идеи като смисъл за постенето е съвсем друго. Аз винаги, когато съм увлечена от интересна идея, забравям да ям, да пия, не забелязвам времето как лети, изобщо света престава да съществува за мен. Мисля, че разбирам духовните ти стремления, ако нещо такова и на теб ти се случва. Но ми е жал за онези, на които непрекъснато им се привижда ядене, пиене и жени, а насила се правят на много набожни, нарушават тайно поста и после пак се правят на божи кравички. Рамазан става само още един начин да лицемерят пред другите, защото себе си никой не може да излъже.
Така, че, Ахмед, бъди силен тези няколко дена, а после е по-лесно, нали?


Важни моменти си маркирала, compassion, особено момента с лицемерието... Какво да кажа? Казвам си, че всеки отговаря за себе си, нека всеки сам да се опита да бъде добър и искрен в постъпките и делата си. Не мога да променя света и хората, но мога да променя себе си... Страшно нещо е лицемерието... Може искрено да говееш през целия ден, а в края на деня гладът и жаждата да те накарат да се замислиш за милионите хора по света, които нямат достъп до елементарната питейна вода. И ето в такъв момент благодаря за благата, с които съм удостоен, но от друга страна си казвам “Лицемериш!”, ами другите хора – гладните, за тях какво може да се направи?

Compassion, позволи ми да маркирам един друг момент, който е свързан с въображаемото господство на душата (егото). Следващият текст е цитат.
цитирай
16. hikma - compassion,
12.08.2010 11:19
Много мъдрости се съдържат в говеенето през месец Рамадан и що се отнася до директното разбиване на въображаемото господство на душата, в резултат на което става ясно, че тя е Божи раб и пред нея се разкрива слабостта й. Душата не иска да узнае своя Господ, а има желание да твърди с тиранично фараонско упорство, че именно тя е господарката. Колкото и да бъде изтезавана и потискана, корените на това мнимо господство си остават у нея. Те не се разбиват и не се прекланят иначе освен пред властта на глада.

И така, говеенето през благослoвения Рамадан се стоварва върху фараонското начало на душата като пряк унищожителен удар, който сломява силата й, разкрива нейната безпомощност и бедност и я кара да узнае, че е Божия рабиня.

Всевишният попитал душата: "Кой съм Аз и коя си ти?" Отговорила: "Аз съм аз, а Ти си Ти!" Господ Всеславния я изтезавал и я хвърлил в Ада, после пак й задал същия въпрос, а тя отново отговорила: "Аз съм аз, а Ти си Ти!" Колкото и да я карал да вкуси различни мъчения, тя не се отказвала от своето себелюбие и егоизъм. Едва когато Аллах Всевишния я оставил без храна и я измъчил с глад, тя отговорила на въпроса Му така: "Ти си моят милосърден Господ, а аз съм Твоя безсилна рабиня!"

Благодаря ти за пожеланието, Руми, първият ден беше труден, но това е защото съм леко пристрастен към кафето, а днес се чувствам отлично, благодаря ти от сърце, остани със светлина, поздрави...
цитирай
17. анонимен - Blagodaria
12.08.2010 11:39
Hikma, tova e nai originalnata statia, koiato sam 4el za goveeneto....
Bezkraina blagodarnost
цитирай
18. hikma - 17. анонимен,
12.08.2010 11:47
анонимен написа:
Hikma, tova e nai originalnata statia, koiato sam 4el za goveeneto....
Bezkraina blagodarnost


Благодаря, светло да е на душата ти, поздрави...
цитирай
19. анонимен - Честит Рамадан и от мен:)...
13.08.2010 08:34
Месеца на Великата благодат,ползотворен и лек пост!

Благодаря ти,hikma,за изключително интересния постинг,при теб винаги има какво ново да се научи,особено много ми допадна притчата за душата,не я бях чувала досега.
Наистина Рамадан не е само месец на лишаване от храна и пиене,неговото основно предназначение е духовното пречистване на човек и осъзнаване на благодатта на Всевишния.Да припомня и наставлението на Пророка ни/Аллах да го благослови и с мир да го дари/,че говеещия трябва да се въздържа от лоши помисли и действия и ако бъде предизвикан да отговори-"Аз говея!"-Хатидже
цитирай
20. scarlety - Интересна информация,
13.08.2010 09:47
Хикма! Лек пост!
цитирай
21. hikma - Хатидже,
13.08.2010 10:09
благодаря ти за коментара, Хатидже, ти винаги имаш какво да кажеш, и винаги свежо и различно, благодаря ти, аз също ти пожелавам леки пости! Поздрави...
цитирай
22. hikma - scarlety,
13.08.2010 10:09
благодаря от сърце, scarlety, поздрави и много усмивки...
цитирай
23. razkazvachka - Нека е промяна - към по-добро състояние на тялото и нови простори за духа.
13.08.2010 10:31
:))))
цитирай
24. hikma - razkazvachka,
13.08.2010 10:49
благодаря, страхотно пожелание, поздрави...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hikma
Категория: Други
Прочетен: 1369755
Постинги: 262
Коментари: 1535
Гласове: 5416
Архив