Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2010 09:03 - БРЕМЕТО НА СТРАХОВЕТЕ И ПРЕДУБЕЖДЕНИЯТА
Автор: hikma Категория: Други   
Прочетен: 9600 Коментари: 7 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image

...Попитах Шамс дали не се притеснява, задето никой не го разбира и оценява. Едвам сдържах опасенията си и му посочих, че напоследък си е създал много врагове.

Шамс ме погледна неразбиращо, сякаш нямаше и представа какво му говоря.

– Но аз нямам врагове – сви той рамене. – Който обича Бога, може да има критици и дори съперници, но не и врагове.

– Да, но ти се караш с хората – възразих аз.

Шамс настръхна.

– Не се карам с тях, карам се със себелюбието им. Друго е. – Сетне добави тихо: – Едно от четирийсетте правила гласи: Този свят е като заснежена планина, където кънти ехото на гласа ти. Каквото и да кажеш, и добро, и зло, то ще се върне пак при теб. Затова, в случай че някой ти мисли злото, само ще усложниш положението, ако тръгнеш да злословиш за него. Ще влезеш в омагьосания кръг на мъстта. Ето защо четирийсет дни и четирийсет нощи говори и си мисли за този човек хубави неща. В края на четирийсетте дни всичко ще бъде различно, защото дълбоко в себе си ти ще бъдеш друг.

– Но хората говорят какво ли не за теб. Дори твърдят, че щом двама души се обичат толкова силно, между тях би трябвало да има неизразимо грешна връзка – възразих аз с глас, който накрая заглъхна.

След като го чу, Шамс ме хвана за ръката и се усмихна, както винаги така, че да ми вдъхне спокойствие. После ми разказа една история:

Двама мъже пътували от град на град. Отишли при поток, който бил придошъл от проливните дъждове. Тъкмо да се прехвърлят през него, когато забелязали, че наблизо стои млада красива жена, която се нуждае от помощ. Един от мъжете завчас отишъл при нея. Вдигнал я на ръце и я пренесъл през потока. После я оставил на другия бряг, махнал й с ръка за довиждане и заедно с другия мъж тръгнал нататък. Вторият пътешественик продължил да върви необичайно мълчалив и нацупен и не отговарял на въпросите на приятеля си. Мръщил се така няколко часа, но накрая не издържал да мълчи и попитал:

– Защо докосна онази жена? Ами ако те беше съблазнила? Мъжете и жените не бива да се докосват така!

Първият мъж отвърнал спокойно:

– Аз, приятелю, пренесох жената през потока и я оставих на другия бряг. А ти продължаваш да я носиш и досега.

– Някои хора са такива – допълни Шамс. – Носят върху плещите си собствените си страхове и предубеждения и бремето им ги смазва...

Из “Любов” на Елиф Шафак



Гласувай:
21



1. анонимен - Благодаря,hikma...
31.08.2010 09:46
За хубавия постинг.

Това е книга,която те кара да се връщаш към нея отново и отново,за да преоткриваш нови мъдрости!

Лошите помисли на един човек са голямо бреме,което той носи в сърцето си и не може да повярва,че има хора,които не са като него и виждат света по съвсем различен начин и търсят винаги доброто в другия!

Успешна нова седмица!:)-Хатидже
цитирай
2. compassion - Някои хора
31.08.2010 13:55
"Носят върху плещите си собствените си страхове и предубеждения и бремето им ги смазва..." Други носят алчност, тщестлавие, мания за величие, гордост, лакомия, жажда за власт, известност, богатства, секс и удоволствия.... Его, Его, как силно стискаш ни за гушите...
(виж един хубав разказ със същото послание при tomich, ако имаш време и желание).
цитирай
3. anastasiia - Да мислим, да говорим
05.09.2010 18:32
хубави неща... Да, така трябва да бъде!... Всичко в този свят е енергия..., мислите, думите... И затова трябва да сме много внимателни какво мислим, какво говорим....
Едно от 40-те правила..., мъдро и прекрасно!...
А бремето и страховете сами си ги създаваме, разбира се... Тази притча за двамата мъже съм я чела и в дзен притчи... Само че, там бяха двама монаси... И още тогава много ме впечатли и съм я запомнила...
Благодаря ти за хубавия постинг!...
цитирай
4. hikma - благодаря,
06.09.2010 11:34
приятели за хубавите коментари, тези дни попренебрегнах "хикма", служебни ангажименти ме възпрепятстват, така ще бъде до края на месеца, но ще се опитвам да попреминавам за едно "намигване" през блоговете на любимите съблогъри, всичко добро ви пожелавам... ;)
цитирай
5. razkazvachka - Винаги е хубаво да минеш за едно "намигване" - радваме ти се:)))
06.09.2010 12:05
Хубав откъс си представил... Слънце и мъдрост да имаш където и да те запрати работата ти!
цитирай
6. estrellla - Благодаря...
06.09.2010 14:33
Благодаря ти, че отново ме върна към тази прекрасна книга... Четох я съвсем скоро и още много от цитатите там звучат в главата ми... Толкова много истина има в нея.
цитирай
7. aqualia - Подборът ти ме кара да отида и да си купя книгата!!!
06.09.2010 18:15
В нея има толкова топла и любяща мъдрост, така може да ги представи само жена, която истински обича и подкрепя хората!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hikma
Категория: Други
Прочетен: 1369724
Постинги: 262
Коментари: 1535
Гласове: 5416
Архив