Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2009 07:59 - ДЕТСКАТА ИГРА И АНГЕЛИТЕ
Автор: hikma Категория: Други   
Прочетен: 1668 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 08.12.2009 09:04


Не минава седмица или ден без новина в медиите, в която участници са деца – детско насилие, трагичен случай, дете ражда дете... Проявяват ли децата уважение към родителите си, възрастните, учителите? Думата ми не е да търся вина в някого, а както се казва в една китайска мъдрост, да запаля свещица, вместо да проклинам тъмнината. Възпитанието трябва да започне в семейството. Не бива да омаловажаваме собствената роля и да разчитаме единствено на педагозите и учителите, защото всяка празнина, която оставим ще бъде запълнена или от социалната среда, или от телевизията, или от интернет, или от някой друг. Например ако искаме детето ни да има развито въображение, нима ще го поверим на телевизията или интернет? Една новина, поднесена в печатна медия и по телевизия, се възприема различно. При първата, човекът използва въображението си, той е активен, а при втората – пасивен. Рядко филм, екранизация на книга, може да надскочи по въздействие самата книга. Дори и когато нанотехнологиите се развият достатъчно и само с едно цъкване цели енциклопедични статии ни се поднесат на тепсия, тази информация няма да се превърне в знания, това ще бъде отново просто лесен и удобен достъп до информация.

Това, което искам да кажа е, че от нас зависи доброто възпитание на децата ни. Прибираме се вечер уморени, отделяме повече време на телевизията, отколкото на децата си. А всъщност играта с тях, разглеждането на книжка, разказването на приказки или нещо друго, ще ни ободри, и ще бъде поредната брънка в тяхното възпитание. Следващият разказ показва какво е било отношението на Мухаммед, пророка на исляма, към децата. Мисля, че няма лошо да се поучим от всяка добра практика, защото истините са универсални. По отношение на възпитанието Мухаммед казва, че няма по-голям подарък, който родителите могат да направят на детето си, от доброто възпитание, добрите обноски. Той самият винаги, когато срещал деца, ги поздравявал, все едно, че поздравява възрастни; питал ги дали го обичат и казвал, че и той ги обича; нерядко отправял проповед с някое дете, качено на раменете му; играел си с тях. Веднъж един човек, след като го видял, как обгрижва децата, казал, че той има десет деца и никога не ги е целувал или прегръщал. А той отговорил, че няма какво да направи, след като Аллах е изтръгнал милосърдието от сърцето му. Мухаммед казвал “Който не обича малките и не уважава възрастните, той не е от нас”.

Разказът е от книгата на турската авторка Нурийе Челеген “Как Пророкът се отнасяше към децата”.

image

Хасан и Хюсеин си играеха.

Пратеника на Аллах също се включи в играта на внуците си...

Децата играеха на гоненица.

В тази игра Пратеника проявяваше пристрастие и държеше страната на Хасан. Насърчаваше го да догони Хюсеин.

Това поведение беше различно от обичайното за него и то не убягна от погледа на достопочтения Али, бащата на децата, който следеше играта отстрани. Почувства малкия си син изоставен. Защо дядото държеше страната на по-големия му син Хасан?

Не се сдържа и попита.

“О, Пратенико на Аллах!”, каза той. “Защо си на страната на Хасан? Та, нали, Хюсеин е по-малкият?”

Прекрасният отговор на Пратеника на Аллах успокои бащата, който не успяваше да разбере смисъла на това поведение.

“Защото Джибрил [архангел Гавраил] е на страната на Хюсеин.”

Каква красота се крие в детската игра, че привлича дори милостивия поглед на Всевишния. Под Неговия одобрителен поглед, Неговият Пратеник и Джибрил споделят детската радост и участват в тяхната игра...

Вижте как Аллах дотолкова обича и зачита децата, че прави Пратеника и най-големия ангел техни другари по игра.

Да, истината е, че ангелите се включват в детската игра, и ако искаме да сме част от този кръг, нека и ние се включим в тяхната игра.

image

image



Тагове:   игра,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tili - Господ винаги се
08.12.2009 12:10
интересува от децата. Нали и Исус е казал: "Оставете малките да дойдат при мен"
Приятен ден ;-)
цитирай
2. lenieldorado - Колко прекрасно е казано! Благодаря ти и хубав ден!
09.12.2009 15:12
"Да запаля свещица, вместо да проклинам тъмнината..." Като помисли човек, това се отнася за всичко, което ни се случва и за начина, по който го възприемаме и реагираме след това. А също и за отношението ни към децата. Когато не слушат, ние им се караме, с което ги тласкаме в тъмнината на стреса и недоверието към нас, вместо да им вдъхнем светлина и любов.
цитирай
3. hikma - благодаря ти lenieldorado
09.12.2009 15:16
Хубав ден и на теб!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hikma
Категория: Други
Прочетен: 1369861
Постинги: 262
Коментари: 1535
Гласове: 5416
Архив