ѕотребителски вход

«апомни ме | –егистраци€
ѕостинг
12.03.2010 07:46 - Ўј’ Ц ¬≈Ћ» ј“ј »√–ј
јвтор: hikma  атегори€: ƒруги   
ѕрочетен: 27145  оментари: 36 √ласове:
20

ѕоследна пром€на: 12.03.2010 15:42

ѕостингът е бил сред най-попул€рни в категори€ в Blog.bg ѕостингът е бил сред най-попул€рни в Blog.bg

image

Ўахматът – най-мъдрата от всички игри на света, още в древността привлича със своите неизчерпаеми възможности за красиви комбинации и неверо€тни шедьоври, създавани на 64-те полета на шахматната дъска.

 ой е негови€т създател? »зминали са стотици години и н€ма кой да отговори на тoзи въпрос. —амо легендите – пон€кога противоречиви, дават известна представа за истори€та на шахмата в древността.


image


—поред една от т€х, когато персийски€т шах се запознал с тази игра, бил толкова силно възхитен от не€, че поискал да възнагради създател€ й —иси бен ƒахир с всичко, което сам си пожелае. —ъздател€т "скромно" поискал да му дадат житни зърна – едно на първото поле на шахматната дъска, две на второто и т.н., като на вс€ко следващо поле бро€т на житните зърна се удво€ва. ¬ладетел€т наредил веднага да бъде изпълнено това нищожно искане.  аква ли е била изненадата му, когато на други€ ден придворните математици му съобщили, че желанието на —иси бен ƒахир е неизпълнимо, защото мъдрецът искал:

1 + 2 + 4 + 8 … + (2 на степен 63) = 18 446 744 073 709 551 615 зърна

или в кубически метри: 922 337 203 685 куб. м, като се см€та, че в 1 куб. см влизат 20 зърна, или 20 милиона зърна в 1 куб. м. »зчислени€та показали също, че хамбарът, в който тр€бвало да се съхран€ва всичкото това количество житни зърна, тр€бва да е с размери 20 м дължина, 4 м широчина, и височина – разсто€нието от «ем€та до —лънцето.

image

— тази сво€ шега създател€т на шаха всъщност показал необ€тните математически възможности на играта.

ѕрез VIII век играта става попул€рна в »ран, а през VIII-IX век – и в страните на јрабски€ халифат. «а първи път се въвежда записването на партиите. ѕо€в€ват се и първите теоритични разработки, както и степените за майсторство.

јрабите пренас€т играта в ≈вропа. ѕрез 711 г. те завлад€ват ѕиринейски€ полуостров, а малко по-късно – ёжна »тали€ и островите  рит и —ицили€. Ќастъпва обмен на култури между завоевателите и завладените народи. —ред културните ценности на арабите е играта на шатрандж. ѕрез IX-X век т€ започва да се разпростран€ва из ≈вропа под името "шахмат", съчетание от персийската дума "шах" – "владетел" и арабската "мат" – "починал". ѕостепенно за рицарското съсловие наред с умени€та да €зди кон, да си служи със саб€ и рапира и да стрел€ с лък става задължително владеенето на шахa. »грата става любимо развлечение и в кралските дворове. Ќещо повече, крале и кн€зе включват изображени€ на шахматни фигури в гербовете си. ¬ ≈вропа шахматът измен€ сво€ облик, като се доближава до познатата ни днес игра.

imageimage

“јћ≈– »—ћј»Ћ – ћ≈„“ј“ј ћ» ≈ ƒј —“јЌј  ј“ќ “ќѕјЋќ¬

—импатичното момче от снимките е девет годишни€т “амер »смаил. «а пръв път го вид€х в предаването “ћоре от любов”. ћалки€т талант е от ћомчилградското село «вездел, на н€колко километра от селото на съпругата ми. «апознава се с шахматната игра едва на 4 години. Ѕез да взима уроци от никого, на 8 години той е вече шампион на Ѕългари€. Ќа турнирите, в които е участвал, е печелил 6 първи места и един път – второ. Ќай-кратката му игра 2 минути – побеждава съперника си в 7-и€ ход, а най-дългата – 4 часа и 16 минути – побеждава в 98-и€ ход.

image

’лапето усп€ва не само на шахматната дъска, но и в училище – на 5 години научава азбуката, но с тази разлика, че може да € прочете и отзад напред. ѕознава знамената на близо 130 държави. —ъщо така помни и всички ходове от своите срещи през годините. ћечтата му, според неговите думи, е да стане бъдещи€т ¬еселин “опалов. ”спех, хлапе!
image

image

’ќ—≈ –ј”Ћ  јѕјЅЋјЌ ј

≈дно време, когато се интересувах от шахматната игра, ме беше впечатлила биографи€та на този гениален шахматист. ћного историци на шахматната игра наричат  апабланка „ћоцарт на шахмата“. »мал виртуозна техника и реализирал и най-малките преимущества. ћинавал за непобедим шахматист. —равн€вали го с шахматна машина и го наричали " убинска ‘ури€" и "Ћюбимец на боговете". √ениалността на  апабланка е забел€зана в най-ранна детска възраст. ѕо думите на  апабланка, той научава правилата на играта на 4 години, докато гледа как играе негови€т баща. «аписан е в ’авански€ шахматен клуб, когато е на 5 години. √олемите играчи в този клуб така и не усп€ват да отнемат царицата от малкото момче.

imageimage

 ќ≈ Ѕ”ƒ» ѕќ¬≈„≈ ”ƒ»¬Ћ≈Ќ»≈

Ќ€какъв човек казал на достопочтени€ ёмер:

– »зум€ва ме шахматната игра. Ўахматната дъска е едва н€колко педи дълга и широка, а дори човек да изиграе хил€ди игри върху не€, нито една игра н€ма да прилича на друга. ¬с€ка игра е уникална.

ƒостопочтени€т ёмер му дал следни€ отговор:

»ма нещо, което буди повече удивление и заслужава повече внимание. ¬ъпреки че човешкото лице е едва една пед€ на дължина и ширина, и въпреки че нито един орган, – като очите, носа, устата, веждите – не промен€ м€стото си, по четирите краища на света не ще намериш двама души, чиито лица досущ да си приличат.  олко огромна е мощта и мъдростта на ¬севишни€, който върху толкова малко пространство, колкото шепата на ръката, създава толкова много различи€.

image

»зточници:

www.chessbgnet.org

shahmat.info

bg.wikipedia.org

Peygamberimiz Hayatından Seзilmiş ÷ykьler, Selim Gьndьzalp, Zafer Yayınları, s. 116-117

image

image

image

“ова е 8 годишната Ќургюл —елимова, държавна шампионка за 2009 година. —ъстезанието е ¬ерига турнири " упа "≈вроинс", организирано от —портен клуб по шахмат "ѕлевен ’’≤". Ѕлагодар€ за снимките на lotos16.

“агове:   игра,   шах,


√ласувай:
201. fatmin - Pozdravi na Tamer=pregarshtam ...
12.03.2010 09:09
Pozdravi na Tamer=pregarshtam go!Obicham shah da igraq sas moq maj obache vinaigi se karame :))
цитирай
2. bapha - чудесен пост!
12.03.2010 09:19
успех на “амер....
цитирай
3. dorichela - —тискам палци на малчугана! —тр...
12.03.2010 09:47
—тискам палци на малчугана! —трахотно хлапе, пожелавам му да постигне целите си.  ато гледам как е тръгнал, ще успее :)
цитирай
4. lotos16 - ≈, хикма, тук ме уцели в десетката...
12.03.2010 10:07
ƒопреди година и половина и аз плувах в тези вълнени€ като майка на шахматист. «а ползата от шахмата реферат мога да напиша.

ƒа те допълн€: ƒържавната шампионка по шахмат за 2009 година в групата момичета до 8 години се казва Ќургюл —елимова. ћисл€, че е от —илистренско.
—нимчица да ти предостав€? (от състезание в ѕлевен)
цитирай
5. hikma - благодар€ на fatmin, bapha и dorichela
12.03.2010 10:09
за поздравите и хубави думи, хубав ден ви пожелавам
цитирай
6. hikma - давай lotos16
12.03.2010 10:09
имаш мейла ми... дай да им се порадваме на дечицата... браво и на тво€ малчуган... хубав ден и на теб
цитирай
7. vmir - ”спех на таланта!
12.03.2010 10:18
цитирай
8. bachym - ¬елика игра беше
12.03.2010 10:32
докато компютъра победи човека ?!

:)
цитирай
9. nadagr - ”спех!
12.03.2010 10:47
ћного успехи!
цитирай
10. анонимен - ѕолезна информаци€
12.03.2010 11:54
Ќай- древната и велика игра! азват, че е само за природно интелигентни хора, едва ли има обаче човек, който да се е докоснал до не€ и да не е усетил маги€та й.
ј за малки€ шампион само успехи!
’убав ден,hikma, и много усмивки!
цитирай
11. hikma - хубав ден
12.03.2010 12:16
на всички ви, при€тели!
цитирай
12. malkiatprintz - Ќаистина е велика игра, но за съж...
12.03.2010 13:32
Ќаистина е велика игра, но за съжаление напоследък май все по-малко хора уме€т да € игра€т дори на любителско ниво....
цитирай
13. hikma - сигурно
12.03.2010 13:47
malkiatprintz написа:
Ќаистина е велика игра, но за съжаление напоследък май все по-малко хора уме€т да € игра€т дори на любителско ниво....


» аз не съм много добър, жена ми ме бие всеки път, има жел€зна логика; на мен ми б€ха интересни 1. легендата - с геометричната прогреси€ от житни зърна; 2. »сториите на малки€ “амер и  апабланка си приличат; и не на 3. м€сто - разказа за безкрайното разнообразие от човешки лица... ѕоздрави
цитирай
14. анонимен - не случайно съм избрал неповторими€  апабланка
12.03.2010 14:20
за аватар на блога си. успех на момчето. ѕожелавам му да иска да бъде не като “опалов, а като легендарни€ кубинец.
цитирай
15. amenda - ќооо, обожавам шаха.
12.03.2010 14:32
”ме€ го, макар не и на такова ниво, но съм имала часове партии като дрогирана... ¬елико е! ѕоздравлени€ и хубав ден от мен :-)
цитирай
16. hikma - вид€х аватара
12.03.2010 14:43
bbbb написа:
за аватар на блога си. успех на момчето. ѕожелавам му да иска да бъде не като “опалов, а като легендарни€ кубинец.


—амо лошо, че  апабланка е подц€нвал психологически€ момент в играта, но 6 години на върха не са малко, нали така... поздрави
цитирай
17. hikma - познато чувство
12.03.2010 14:44
amenda написа:
”ме€ го, макар не и на такова ниво, но съм имала часове партии като дрогирана... ¬елико е! ѕоздравлени€ и хубав ден от мен :-)


в университета, казармата... ¬елико - съгласен! ѕоздрави
цитирай
18. анонимен - Ќе знам
12.03.2010 14:50
защо см€тате, че  апабланка е подцен€вал психологически елемент в играта? ¬се пак той е бил осем години на върха без да загуби нито една парти€. «а това се искат доста здрави нерви.
√уби световната си титла, не поради психическа слабост, а поради подцен€ването му на јлехин, който така и не му дава право на реванш.

ќт друга страна, най-слабото м€сто на “опалов е именно лабилната му психика. («а справка загубената парти€ номер 2 в битката му с  рамник за световната титла)
цитирай
19. hikma - до bbbb
12.03.2010 15:04
ѕреди да пусна постинга се б€х допитал до Ѕай ни √угъл относно  апабланка и в www.chessbgnet.org пoпаднах на следната информаци€, всъщност за мен повече б€ха интересни първите му стъпки в шаха:

 апабланка недооценил рол€та на психологически€ фактор в шахматната борба. »граел против фигурите, не против противника. "Ќезависимо дали разглеждаш шаха като наука, изкуство или спорт, все едно, психологи€та н€ма никакво отношение към него." ( апаблнка) »менно тази недооценка и лекотата, с ко€то побеждавал и най-силните шахматисти на това време, му изиграли лоша шега, н€мал стимул да работи над шаха и това, в крайна сметка, му струвало титлата. Ѕил световен шампион всичко 6 години, а с природните си дадености би могъл много повече.
цитирай
20. divna8 - ѕоздрави за добрата иде€ за постинг!
12.03.2010 15:37
» аз игра€, харесвам шаха...
”спех на младите чаровници-шахматисти!!!
”смивки от мен :):):)
цитирай
21. hikma - точно така divna8
12.03.2010 15:46
divna8 написа:
”спех на младите чаровници-шахматисти!


¬ трудно време живеем, но пожелавам успех, въпреки всичко, на стотиците малки таланти, и не само в шаха... :) поздрави и от мен
цитирай
22. mehmedbulgaristan - Ѕлагодар€ за чудесни€ постинг hikma
12.03.2010 16:58
ѕожелавам грандиозни успехи на всички обикновени и необикновени деца.
цитирай
23. hikma - благодар€
12.03.2010 17:06
mehmedbulgaristan написа:
ѕожелавам грандиозни успехи на всички обикновени и необикновени деца.


„удесно пожелание, колко много добри пожелани€ се събраха днес, радостно е, в€рвам, че те н€ма да останат само на думи... благодар€ от сърце на всички
цитирай
24. анонимен - ѕоздравлени€ и за малката Ќургюл.
12.03.2010 18:58
Ќека јллах бъде доволен от не€.
цитирай
25. malkiatprintz - Ќаистина е велика игра, но за съж...
12.03.2010 19:13
hikma написа:
malkiatprintz написа:
Ќаистина е велика игра, но за съжаление напоследък май все по-малко хора уме€т да € игра€т дори на любителско ниво....


» аз не съм много добър, жена ми ме бие всеки път, има жел€зна логика; на мен ми б€ха интересни 1. легендата - с геометричната прогреси€ от житни зърна; 2. »сториите на малки€ “амер и  апабланка си приличат; и не на 3. м€сто - разказа за безкрайното разнообразие от човешки лица... ѕоздрави


» аз не съм добър, но макар и р€дко, когато имам време обичам да игра€, доколкото мога; докато днес просто хората не игра€т даже и съвсем любителски, че и нер€дко не зна€т даже и фигурите как се мест€т. ѕоне такива впечатлени€ имам. ƒано да не съм прав. ј историите наистина са интересни. ѕоздрави :)
цитирай
26. inel379 - Ћюбимата ми игра!:)
12.03.2010 19:15
ƒруга по-умна и едновременно с това толкова леснодостъпна до всички хора, светът не е измислил!
Ѕраво на тези дечица!
ѕостингът ти е чудесен!
’убави почивни дни от мен!:)
цитирай
27. hel - ќ, благодар€ ти, че ми припомни ш...
12.03.2010 19:56
ќ, благодар€ ти, че ми припомни шаха. Ѕаща ми беше добър шахматист-любител. » аз играех. —трахотна игра е!
”спех на малките шахматисти!
цитирай
28. venercheto - неверо€тен постинг
13.03.2010 07:40
развълнувах се, та чак сълзи ми се по€виха на очите- с тези дечица..благодар€ ти! взех твърдо решение най-накра€ да се науча и аз! (търпението, при€телю, търпението... :) :)
цитирай
29. kristabella - ”спех на всички шахматисти- малки и ...
17.03.2010 11:23
”спех на всички шахматисти- малки и големи.
цитирай
30. анонимен - благодар€ за хубавите поздрави и пожелани€ за детето ни
17.03.2010 13:02
Ќерсин »смаил. Ѕлагодарим и на автора за стати€та.
2008 година беше много успешна за “амер а и през 2008 н€махме финансови затруднени€ и го водихме по турнири.Ќо за съжаление не можахме да го водим на състезани€ през 2009 година поради липса на средства.Ѕ€хме само на държавните за сметка на Ў  —виленград и в —‘ на един турнир за който ни платиха пътните от Ѕ“¬ и това беше и за наша сметка в “етевен на мъжки турнир и това беше.«атъжени от ситуаци€та на “амер ни звъннаха от ‘ондаци€ Ѕербатов и ни предложиха помощ за 2010г. , като за целта му отпуснаха 3000 лева за турнири през годината.ў€ха да му плат€т и за треньор , но една публикаци€ в јнгли€ обърка нещата, където след публикаци€ на стати€ за “амер през декември 2009 един звъннал във фондаци€та и казал че ще даде на “амер нужните за участи€ в 8-10 турнира и за треньор около 6000 лева за годината.“амер почна да тренира при ћћ Ќанко ƒобрев чак 7 месеца след като стана шампион до 8 години и то 5 часа на месец с едно отиване до „ирпан за 2 дена.ѕрекъснахме ги през юни месец 2009 поради липса на средства.ѕочнаха пак през €нуари 2010 година по интернет по 1 час на ден когато ћћ Ќ.ƒобрев не е по турнири, като сме му казали да го учи на вереси€ за сег. «а съжаление държавата не € интересува въобще.—амо създават закони и наредби и си уплътн€ват работните часове с фиктивни работи и в ѕарламента и ”правлението било то на държавно или общинско ниво.¬ече 2 поредни години Ќа “амер му се дава √рамота за постигнати успехи през годината от община —виленград, нали играе за —виленград 2004.Ќо пък живее в община ћомчилград и го писаха поне 10 пъти в областни€т вестник, и никой даже не се е сетил да го поздрави от община ћомчилград, даже Ќачалник образование. »махме подадена молба за стипенди€ или подпомагане, но уви.» ц€лото това пренебрегване от страна на общината към “амер е заради мен - баща му. ѕонеже б€х кандидат за  мет на общината извън редиците на ƒѕ— и това е причина да се накаже с неподпомагане и 7 годишно дете даже.
цитирай
31. анонимен - с пожелание за много успехи
17.03.2010 13:09
Ќерсин »смаил.
ѕожелаваме много успехи и на Ќургюл —алимова ,макар че н€маше още и 6 години т€ стана шампионка до 8.¬се още не е навършила 7 като и гледам картотеката.
цитирай
32. hikma - Ѕлагодар€ много за коментара ви г-н »смаил
17.03.2010 13:26
“амер е наистина талант, не случайно в постинга веднага след него се опитах да представ€ в н€колко думи  апабланка, защото и двамата започват да игра€т на много малка възраст и печел€т неочаквани за възрастта си успехи. »скрено се над€вам и “амер, и всички други талантливи деца, да успе€т, и това да не остане само като добро пожелание, а да стане реалност... ”спех на “амер, въпреки трудностите :)
цитирай
33. lotos16 - ƒо јнонимен 30 - Ќерсин »смаил
18.03.2010 07:25
”важаеми господине, за съжаление такава е картинката в български€ детски шахмат и не от вчера, а от години. ћного родители просто не издържат финансово, за да могат децата им да тренират и да ход€т по турнири. «ащото в Ѕългари€ спортът шахмат е на самоиздръжка. ∆алко е, когато талантливи деца като ¬ашето се спъват в развитието си. Ќе унивайте, борете се, търсете начини и спонсори. ѕотърсете пък ¬ие фондаци€та на Ѕербетов, несериозно ми звучи, че н€кой (конкретен човек ли е) се обадил, че ще даде, и те затова са се отказали да ¬и помогнат. ƒа ме прости —виленградски€т клуб, но има и много по-мощни във финансово отношение клубове в страната, които с удоволствие биха картотекирали ¬ашето дете и да му осигур€т финансово повече възможности за из€ва.
јко искате, дайте н€какъв ¬аш имейл, за да ¬и пиша по-подробно.
цитирай
34. hikma - ƒо г-н »смаил
18.03.2010 11:14
ѕредадох мейла ви на lotos16. ѕоздрави за вас, малки€ “амер и семейството
цитирай
35. gabrielle - ”спех на хлапетата -
18.03.2010 14:41
и дано постигнат мечтите си, за радост на всички нас!
цитирай
36. анонимен - –Э—Г—А–≥—О–ї –°–∞–ї–Є–Љ–Њ–≤–∞ –µ –љ–∞ 6 –≥–Њ–і–Є–љ–Є
07.05.2010 14:17
–Ч–∞ –≤–∞—И–∞ –Ш–љ—Д–Њ—А–Љ–∞—Ж–Є—П –Э—Г—А–≥—О–ї –°–∞–ї–Є–Љ–Њ–≤–∞ –µ –љ–∞ 6 –≥–Њ–і–Є–љ–Є –Є –µ –Њ—В —Б. –Ъ—А–µ–њ—З–∞ –Њ–±—Й. –Ю–њ–∞–Ї–∞ –Њ–±–ї. –Ґ—К—А–≥–Њ–≤–Є—Й–µ. –Ф—П–і–Њ –Є –Љ.—Б. –њ–Њ —И–∞—Е –°–∞–ї–Є–Љ –°–∞–ї–Є–Љ, –Ї–Њ–є—В–Њ –≤ –Љ–Њ–Љ–µ–љ—В–∞ –µ –Ї–Љ–µ—В –љ–∞ —Б. –Ъ—А–µ–њ—З–∞
цитирай
¬ашето мнение
«а да оставите коментар, мол€ влезте с вашето потребителско име и парола.
“ърсене

«а този блог
јвтор: hikma
 атегори€: ƒруги
ѕрочетен: 1295505
ѕостинги: 262
 оментари: 1535
√ласове: 5416
јрхив